четвъртък, 31 март 2016 г.

Географ от София с виртуална разходка в Силистра „До Индонезия, до други страни и обратно…“

След урока в СОУ "Н. Вапцаров"
Наскоро в Силистра гост на местното географско дружество, на СОУ „Никола Вапцаров“, на Сдружение „Гражданска инициатива за Дунав мост при Силистра“ и БУЛВЕСТ 2000 гостува видният географ проф. Румен Пенин от София. На домакините, поканили стотина гости в зала 13 на ХГ Силистра той предложи виртуалната разходка „До Индонезия и обратно“, продължение на фотоизложбата му „Географията – пътешествие и приключение“, открита на първия етаж на галерията няколко дни по-рано в негово отсъствие.

Проф. Пенин преподава в СУ „Св. Климент Охридски“ и е бил в 106 страни по света, до които е достигал с влак, самолет и на автостоп. Не кара автомобил, не ползва мобилен телефон, няма регистрация във Фейсбук и Скайп. Част от фотовпечатленията си е подредил върху 40 табла, които още са на разположение на силистренци. Сред тях са обекти от природата, културата и бита на хора от различни краища на света. И най-често от вътрешността на тези държави, някои от които не са популярни туристически дестинации.

Специалният му фоторазказ за беседата в Силистра бе посветен на една държава с 240 млн. население – Индонезия, на практика най-голямата мюсюлманска страна. Страна, в която, както гостът се изрази, „по-силните помагат на по-слабите“, и където повечето хората работят неуморно за прехраната си. Нещо като контрапункт на разглезена Европа и егоцентризма на Стария континент и други развити в икономическо отношение райони на света.

„В Индонезия е нормално семействата да имат по 10-12 деца, но най-често по 5-8, от които най-много 2 или три получават образование, докато останалите се налага да работят или да помагат на семейния „бизнес“, за да успяват“. Любопитна подробност – на остров Суматра цари матриархат, а на друг голям остров като Ява – патриархат. За останалите над 17 700 острова тази тема не е толкова интересна, за да бъде запомнена.

И други неща остават в паметта на хора като проф. Пенин, които обичат да питат и да опитват от кулинарната география: в страната има два вида интересен театър –на сенките и на огъня; срещат се дървета (вид фикуси), чиято дължина е 300 м. За сравнение – в Шри Ланка имало дървета, заемащи пространство от 2,5 дка.

Кметът Найденов поздравява госта
На срещата научихме също от госта: „Посрещал съм слънцето край Фуджияма в Япония, пътувал съм сред дивата природа на Суматра и Калимантан, вкл. и там, където единствено живеят на свобода орангутани, и където, който има лодка е богаташ, защото няма пътища, а само водни канали“. В страната има 17 000 вида орхидеи, както и варани (3 500 останали в целия свят), с които може да се „общува“ с посредници – специални водачи. И по този повод е заключението – не бива да се ходи на чуждо непознато място без местна помощ от хора, които знаят езика, познават природата и разбират поведението на местната фауна.

Професорът сподели и посоката на следващото си приключение в чужбина – Северна Италия и Адриатика, при това със студенти. И с уговорката „От големината хонорарите ми за написани учебници зависи дължината на моите пътешествия“.

По идея на Сдружение „Гражданска инициатива за Дунав мост 3 – при Силистра-Кълъраш“, представлявано на срещата от неговата съучредителка Цветана Цанова, проф. Румен Пенин бе помолен да се разпише в Лист за подкрепа в името на бъдещия мост в най-североизточната точка на родината ни. Защото той е човек, който е минал по нвай-много мостове на различни краища по света, за да се потвърди впечатлението, че там, където има съоръжение над река има икономика, има култура, има туризъм, има живот.

Подписката ще продължи и с други видни учени, интелектуалци и творци, които да бъдат в полза на инициативата. На срещата кметът на общината д-р Юлиян Найденов връчи поздравителен адрес на госта и плакет с изображение на герба на града. Кметът каза още: „Аз съм от хората, които на-малко говорят за моста, но не сме спрели да работим за неговото изграждане, затова Ви каня да дойдете на откриването му, дано да дойде това време…“

Какво интересно научаваме от цифрите и фактите в изложбата в галерията? 

Проф. Пенин със своята състудентка
Лиляна Николова -
преподавател в СОУ "Н. Вапцаров"
В Южна Америка има около 3 000 вида птици. Биволите във Виетнам са много често домашни животни. Рак там по някои от пазарите има интересна игра, победителят в която е този, който с нож отреже най-близо до 1 кг. В столицата на страната т.нар. театър във вода е сред най-популярните.

В Камбоджа най-голямата атракция е слон-такси, а в Тайван – мотопедът е основно превозно средство, а всяка педя земя се използва за производство на ориз. В Калимантан е добре да имаш самостоятелна лодка, необходима за придвижване по многобройните реки.  По-голямата част от жителите на Камбоджа са под 20 години, а в Иран повече от всеки пети е под 14 г. Вторият по големина площад в света е в Иран, а първият – в Пекин (Китай).
6 384,4 км е най-отдалечената точка от центъра на земята, намираща се на върха на вулкана Чинбурасо в Еквадор. Красивите папагали „ара“, познати от кръстословиците, са игриви и суетни. Кафяв пеликан е атракцията във водите край Гуантанамо в Куба, една страна, към кото се числят 1 600 малки острова. И в която старите автомобили са сред най-големите „забележителности“.

Минзухарите са местен подвижен символ в Малта, където старите автобуси са сред най-големия чар. В Лондон – това са двуетажните автобуси, където в Бъкинганския дворец има 600 стаи. Голяма част от музеите във Великобритания са безплатни за посещение. В Норвегия по къщите в рибарските селища козите пасат по покривите. И пак там въгледобивът е сред най-големите, осъществяван от норвежци и от руснаци. В Шпицберген полярният мак е сред най-красивите цветя.

Фермите за сърни и елени са често срещани в южните части на Нова Зеландия. Пак там има и колонии от тюлени. Сред най-търсените сувенири са шишарки гигант. В южната страна често се състезават „пясъчни сърфисти“. В Испания има език, осъществяван с подсвирквания, който е защитен с цел запазване.

В Южна Африка официалните езици са 11 на брой. Язденето на щрауси е сред тамошните атракции, а в Сахара  – на камили. В платовидната планина, символ на Кейптаун, има над 3 200 вида растения. Кралят на Свазиленд има 14 жени и десетки деца, в очакване е на стотици внуци.







Няма коментари:

Публикуване на коментар