петък, 18 март 2016 г.

Добричлии предложиха археолог от Силистра за наградата "Златен ритон"



Регионален исторически музей – Добрич предложи проф. д.и.н. Георги Атанасов, гл. уредник в отдел „Археология" при Регионален исторически музей – Силистра, да бъде номиниран за ежегодната награда „Златен грифон". Тя се дава за цялостен принос в развитието на българската археологическа наука за 2015 г. 


http://dobrudjabg.com/

Проф. д.и.н. Георги Атанасов предстои да отбележи своя 60-годишен юбилей и 40 години от първата му научна публикация по археология. Той е археолога едновременно с най-високото научно звание и научна степен сред действащите музейните археолози в Добруджа и България. Автор е на 240 научни публикации и 14 книги в областта на българската средновековна и антична археология и изкуствознание. 

Специализирал е християнска археология и християнско изкуство в Париж и Бордо, Франция. Над 50 са неговите статии на френски, английски, руски и немски език в реномирани чуждестранни сборници списания в Германия, Австрия, Русия, Франция, Чехия, Румъния, Украйна, Молдова и САЩ. Дългогодишен проучвател на средновековния и античния Дуросторум-Дръстър, на ранносредновековните крепости в Добруджа /Скала, Руйно, Окорш, Ветрен, Пресленци, Цар Асен/, на скалните манастири в Северна България, Румънска Добруджа, Молдова и Крим, на античните крепости Тегулицум, Голеш и най-сетне на най-големият античен град Залдапа във вътрешността на Добруджа и Северна България. 

Той бе първият български учен, който проведе археологически експедиции през 2008-2010, спонсорирани от д-р Милен Врабевски, по проучването на „Онгъла" в Молдова, Украйна и Румъния. Тези изследвания са отразени в излязлата от печат през 2015 г. монография „Първостроителите на българската държава. Органа, Кубрат, Аспарух, Тервел. Автор на изчерпателната с висока научна стойност монография „Добруджанското деспотство. 

Към политическата, църковната, стопанската и културната история на Добруджа през ХІV век." „Фабер", 2009 г., на единственото изследване по археологията на средновековните български владетелски знаци и символи „Инсигниите на средновековните български владетели", както и всеобхватното изследване „345 раннохристиянски светци-мъченици от българските земи от 2014 г. издадено от НИМ-София. Като гл. редактор на сборник „Добруджа" съдейства за възстановяването и редовното отпечатване на ежегодника през последните 4 г.

Като ръководител на 3 трансгранични проекта, на проект на фондация „Америка за България" обнови експозицията на Археологически музей, изготвил е албуми за религиозните паметници в Добруджа и за скалните манастири в Добруджа, публикувал е над 150 научно-популярни статии за културно-историческата наследство на Добруджа и Силистра в централния и местния печат в Силистра и Добрич, консултант е на 5 филма излъчвани по БНТ и телевизия „Травъл" за културно-историческото наследство на Добруджа. 
Сред открояващите се постижения на проф. Георги Атанасов е, че през 2015 г. в крепостта Залдапа до с. Абрит, той разкри една от най-представителните и богато декорирани епископска базилика с епископска резиденция от V-VІ в., както и най-голямата раннохристиянска крипта в българските земи под олтара на храма.


Снимка:bnt.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар