вторник, 22 март 2016 г.

Русенска изложба разказва в Силистра за Крайовската спогодба




На 23 март (сряда) от 17 часа в Регионална библиотека „Партений Павлович” - Силистра ще бъде открита изложбата "Гласове от Русе за Добруджа", посветена на 75-годишнината от възвръщането на Южна Добруджа към майка България.

Тя е била представена за първи път на международната научна конференция „Добруджа – политика, общество, стопанство и култура (ХIX - XX в.)", която е проведена на 17 и 18 септември 2015 г. в град Тутракан и град Добрич. Изложбата представя ролята и мястото на Русе като водещ център на борбата за присъединяване на Южна Добруджа към България след Първата световна война.

Русенските и силистренските добруджански дейци се превръщат в решаващ фактор при функционирането на ВДРО, чиято цел е противопоставяне на денационализацията в областта и възвръщане на Южна Добруджа към България.

В нея може да видите нови документи от Архива на МВР, Държавен архив - Русе и от фонда на Русенския исторически музей – печат и знаме на ВДРО, оръжие, снимки и документи на добруджански дейци. Организатори на изложбата са Регионална библиотека „Партений Павлович”- Силистра, Регионален исторически музей - Русе и Валентин Петков.

Няма коментари:

Публикуване на коментар