събота, 6 февруари 2016 г.

Силистра представя България в конкурса "Европейско дърво на годината"


Продължава дългият път в конкурса за европейско дърво на годината, в който България е представена чрез Силистра. За да спечелим състезанието, трябва да достигнем около 80000 гласа! Призоваваме Ви да подкрепите Дъба от Дунавски парк Силистра в конкурса "Европейско дърво на годината 2016"! Използвайте линка: http://www.treeoftheyear.org/Letosni-rocnik/Dub-v-Dunajskem-parku-v-Silistre.aspx и следвайте инструкциите! ГЛАСУВАЙТЕ от всички свои email-адреси! Помолете всички свои приятели да ни подкрепят, търсете всеки! Състезанието е дълго, има време за още действия! 
smile emoticon
Инициативният комитет заявява: "Благодарим на тези, които ще разпространят и споделят тази информация, както и на всички, които вече са гласували и ще предизвикат и други да го сторят! В името на българската победа - през 2014 г. чрез Сливен, през 2016 г. - чрез Силистра!


Общинският съвет в Силистра на свое заседание от 28 януари 2016 г взе решение да започне информационна кампания за популяризиране и подкрепа кандидатурата на любимия на силистренци и гостите на града вековен дъб от Дунавския парк. 

Дъбът – символ на Силистра, участва в конкурса „Европейско дърво на годината 2016”. Наскоро 105-годишният дъб стана победител в Шестия национален конкурс „Дърво с корен”, организиран от столичната фондация „ЕкоОбщност”. 


За участие в онлайн надпреварата дъбът бе номиниран от силистренската природолюбителка Невяна Маринова, възпитаник на Русенския университет „Ангел Кънчев”. В националния конкурс са допуснати общо около 70 дървета от страната, със снимки и данни за тях. След първия кръг остават 10 финалисти, подложени също на гласуване. За гордост на всички силистренци първото място завоюва нашият 105-годишен дъб. 

Преди пет години символът на Дунавския парк участва за пръв път в конкурса и отново бе сред десетте финалисти. През 2010 г. дъбът навърши 100 години от засаждането му и бе номиниран от младите природозащитници от Клуб „Любители на природата” към Основно училище „Иван Вазов”.

През 2012 г. дъбът придоби статут на защитен обект по смисъла на Закона за биологичното разнообразие. Тогавашният министър на околната среда и водите Нона Караджова, която е силистренка и добре познава символа на градския парк, издаде заповед, удостояваща дървото с този статут. Старият дъб бе вписан в регистрите на вековните дървета. Той е в много добро състояние. Обиколката на ствола при 1,2 метра от земята е 4,6 метра, височината е 14 м, а диаметърът на короната е 24 метра.

 Не са установени хралупи, дървото има здрави скелетни клони и е с изцяло покрита коренова система. Грижата за опазването му е на община Силистра, която бе инициатор за провеждане на процедурата по обявяването му за защитен обект.
През 1908 г. в парка е назначен агроном, доставени са и първите рози от Тимишоара. Построен е първият фонтан, наречен „Звездообразният”. Според исторически сведения основният символ на Дунавския парк – дъбът, е засаден през 1910 г. от австрийски ландшафтни специалисти, поканени в града да „подредят” любимата за силистренци градина на брега на река Дунав. Случайно или не, години по-късно, близо до дъба издигат паметник на Лев Толстой, посетил Силистра по време на Кримската война. 

Той почива в годината, когато засаждат дъба. Дунавският парк на Силистра е публична общинска собственост, обявен за паметник на градинското и парково изкуство. Първите писмени сведения за красотата на парка датират от 24 юни 1870 г. Дунавският парк на Силистра е на 145 години. 

Считан е за най-старият български обществен парк, създаден през 1870 година, или малко по-рано. Паркът е в рамките на Националния архитектурно-археологически резерват „Дуросторум – Дръстър – Силистра”. Старият дъб, както го знаем всички, е единствен в парка. Дъбът е предпочитано място за отдих и културни контакти на силистренци, непосредствено до река Дунав. Популярен е сред жителите и особено сред младите хора, които го назовават ЕНЕРГИЙНИЯТ ДЪБ на Силистра.

Старият дъб в Дунавската градина знае поколения силистренци и гости на града - по име, глас, походка. Помни много тайни, срещи, раздели, любов и страст, сълзи, възторг, надежди, разочарования, мечти и обещания... 


Линк за гласуване:
http://www.treeoftheyear.org/…/Dub-v-Dunajskem-parku-v-Silistra…
Цветана Игнатова

Няма коментари:

Публикуване на коментар