вторник, 9 февруари 2016 г.

Вековен дъб от древна Силистра в борба за "Европейско дърво за 2016 г."

9/2/2016

 
Продължава започналият на 1 февруари 2016 г. дълъг път в конкурса „Европейско дърво на годината 2016 г.“, в който България е представена чрез обекта „Стария дъб“ от Дунавски парк Силистра. „За да спечелим състезанието, трябва да достигнем около 80 000 гласа!“, твърдят от създадения за целта Инициативен комитет, който на 13 февруари от 11 часа кани силистренци край дъба за обща снимка за спомен в името на традициите и екологията.
 
Призоваваме Ви да подкрепите Дъба от Дунавски парк Силистра в конкурса „Европейско дърво на годината 2016“! Използвайте линка: http://www.treeoftheyear.org/Letosni-rocnik/Dub-v-Dunajskem-parku-v-Silistre.aspx и следвайте инструкциите! ГЛАСУВАЙТЕ от всички свои АКТИВНИ email-адреси! Помолете всички свои приятели да ни подкрепят, търсете всеки, който е отзивчив патриот! Състезанието е дълго, има време за още действия!
 
Инициативният комитет заявява също: „Благодарим на всички, които разпространяват и споделят тази информация, както и на всички, които вече са гласували, но ще предизвикат и други да го сторят! В името на българската победа – през 2014 г. чрез Сливен, през 2016 г. – чрез Силистра!“
 
Общинският съвет в Силистра на свое заседание от 28 януари 2016 г. взе решение да започне информационна кампания за популяризиране и подкрепа кандидатурата на любимия на силистренци и гостите на града вековен дъб от Дунавския парк, на територията на който са няколко забележителности: под него са консервираните археологически останки от „преславния дом на хан Омуртаг“; пред него е почти стогодишният „Небесен шадраван“, който е първият, изграден край река Дунав.
 
Наблизо са патриаршеската църква от 10 в., която помни пребиваването на първия български патриарх Дамян в дунавската „столица“ на България – крепостта „Дръстър“, както и лобното място на св. Дасий – първият от 12-те доростолски мъченици, посечени в името на христовата вяра, сред които са св. Валентин, св. Емилиян и др.
 
На метри от дъба, чиято енергия крепи здравето на стотици силистренци, са и два знакови паметника – спомен за  негови връстници - събития от 1910 г. – единственият по рода си Паметник на песента – спомен за първия събор на хоровете от дунавските градове, когато 400 души от цялата страна идват, за да изразят настроението си чрез песни, както и паметникът на патриарха на руската класическа литература – граф Лев Толстой, пребивавал в Силистра по време на Кримската война в средата на 19 в.
 
И още: компания на дъба столетник правят няколко внушителни металопластики на най-известни скулптури, представляващи символни изображения: „Портал“, „Престол“, „Кръст“, „Глухарче“, НЛО и др., спомен от няколко пленера, проведени от 80-те годин на миналия век до наши дни.
 
Дъбът – символ на Силистра, участва в конкурса „Европейско дърво на годината 2016”. Наскоро 105-годишното дърво стана победител в Шестия национален конкурс „Дърво с корен”, организиран от столичната фондация „ЕкоОбщност”.

За участие в онлайн надпреварата дъбът бе номиниран от силистренската природолюбителка Невяна Маринова, възпитаник на Русенския университет „Ангел Кънчев”. В националния конкурс бяха допуснати общо около 70 дървета от страната, със снимки и данни за тях. След първия кръг останаха 10 финалисти, подложени също на гласуване.
 
Преди пет години символът на Дунавския парк участва за пръв път в конкурса и отново бе сред десетте финалисти. През 2010 г. дъбът навърши 100 години от засаждането му и бе номиниран от младите природозащитници от Клуб „Любители на природата” към Основно училище „Иван Вазов”.
 
През 2012 г. дъбът придоби статут на защитен обект по смисъла на Закона за биологичното разнообразие. Тогавашният министър на околната среда и водите Нона Караджова, която е силистренка и добре познава символа на градския парк, издаде заповед, удостояваща дървото с този статут.
 
Старият дъб бе вписан в регистрите на вековните дървета, каквито в България има над 100. Той е в много добро състояние. Обиколката на ствола е 1,2 метра, височината е 14 м, а диаметърът на короната е 24 метра. Не са установени хралупи, дървото има здрави скелетни клони и е с изцяло покрита коренова система. Грижата за опазването му е на община Силистра, която бе инициатор за провеждане на процедурата по обявяването му за защитен обект.
 
Първите писмени сведения за красотата на парка край река Дунав при Слиистра датират от 24 юни 1870 г. от дописка в русенски вестник, което му определя възраст от поне 145 години, за да спечели палмата на първенството за „найстар дунавски парк в България“. През 1908 г. в парка е назначен агроном, доставени са и първите рози от Тимишоара.
 
Построен е първият фонтан, наречен „Звездообразният”, наречен „Небесният шадраван“ след възстановяването му първо от Ротари клуб Силистра, а после и от местна неправителствена организация. Според исторически сведения основният символ на Дунавския парк – дъбът, е засаден през 1910 г. от австрийски ландшафтни специалисти, поканени в града да „подредят” любимата за силистренци градина на брега на река Дунав, публична общинска собственост, паметник на градинското и парково изкуство.
 
Паркът е в рамките на Националния архитектурно-археологически резерват „Дуросторум – Дръстър – Силистра”. Старият дъб е единствен по рода си в парка. Непосредствено до крепостната стена до река Дунав, той е предпочитано място за отдих и за културни контакти на силистренци,. Популярен е сред жителите и особено сред младите хора, които го назовават ЕНЕРГИЙНИЯТ ДЪБ на Силистра.
 
Старият дъб в Дунавската градина знае поколения силистренци и гости на града – по име, глас и походка. Той „помни“ много тайни, срещи и раздели, любов и страст, сълзи и възторг, надежди, и разочарования, мечти и обещания...

1 коментар:

  1. Бърз кредит оферта.
    Имам капитал, който ще се използва по-специално за краткосрочен и дългосрочен план от 2000 евро до 1000000 евро за всеки сериозен човек, които искат този заем заеми. 4 % интерес година според готови сумата, тъй като специфичните не съм нарушава лихварство акт. Можете да изплати Максим от 3 до 25 години в зависимост от размера на готови. Това е за вас да видите за месечните плащания. Аз питам като разпознаване на ръкописни сертифицирано дълг и също някои документи да предостави.
    peggylopez56@Gmail.com

    ОтговорИзтриване