четвъртък, 14 януари 2016 г.

Нови енциклопедични пространства в Регионална библиотека „Партений Павлович” Силистра



Справочните колекции на силистренската библиотека се обогатиха с ново дарение, направено лично от г-н Тодор Тодоров, съавтор на енциклопедията „България в Първата световна война 1914 - 1918”. Научното издание е прецизно историческо обобщение на повратен етап в българската история от ХХ век. Грешка, национална катастрофа или недалновиден политически акт е участието на България в Първата световна война? За три години българският войник е трикратно призван да води борба за национално обединение. В енциклопедията не са премълчани фактите за окупираните от Румъния изконни български територии в Добруджа, не са спестени думите на гордост от величавите победи на Трета армия край Добрич и Тутракан.
Академичното издание предразполага с динамичен съвременен изказ и великолепно полиграфическо оформление. Синтезът на фактологията е допълнен с библиографската широта на посочените източници.  Енциклопедията е сплав от икономически, политически и обществени анализи, търсещи отговори и предлагащи размисъл.
Биографичните персоналии убедително внушават, че българщината не е въпрос на произход или име, а белег на воля и морал. Енциклопедията е нацелена в противостоене на разколебаното българско самочувствие през третото ни европейско хилядолетие.
Подобен справочник се появява изключително рядко на книжния пазар. Авторското трио Милен Куманов, Десислава Костадинова и Тодор Тодоров ни представят една „кратка“ история за преломен момент от нашата история. На 909 страници, в лаконично информативен стил, читателят може да не само да си припомни, но и да открие нова, актуална интерпретация на събитията от преди сто години, за които няма подходящо многоаспектно научно издание.
Тандемът на авторите с издателство и печатница РИТТ - Силистра, след няколкогодишна напрегната изследователска, научна, редакторска и издателска работа, предлагат перфектното пособие, предназначено  не само за специалисти, но и за по-широк кръг читатели като учители и ученици, студенти и ценители, за които историята крие ключа към бъдещето.
http://libsilistra.bg/

Няма коментари:

Публикуване на коментар