вторник, 5 януари 2016 г.

Близо 8 хил. именици черпят в Силистра на Богоявление и Ивановден



На Богоявление в община Силистра празнуват общо 2 751 души, носещи имената Йордан, Йордана, Йорданка, Дана и Данка – общо над 2 400, Богдан и Богдана – малко над 70 и Боян  (142).

Най-възрастният Йордан е роден през 1922 г. Най-възрастната жена именичка на този свят ден е на 90 години. Най-младият Йордан е роден през миналата 2015 година. Най-малката дама, празнуваща на 06 януари, е Йорданка, която е родена през 2013 година. 

На Ивановден, 7 януари, в община Силистра празнуват общо 5 202 души. Повече от две трети от тях са „класика в жанра“:  носещите имената Иван, Ивана, Иванка и Иванина. Производните им Ивелин и Ивелина са около 550, Йоан и Йоан са под 150, а древните Калоян и Ивайло – общо точно 630. Най-възрастните Иван и Ивана са набори, родени през 1923 г.

Богоявление е един от най-древните християнски празници. Първоначално е посветен на раждането на Христос и съпътстващите го събития като Обрезание Господне и поклонението на влъхвите.

Исторически празникът в различните християнски традиции празникът е претърпял значителни изменения, като в частност от него се е отделило Рождество Христово, неслучайно чествано у нас на Богоявление, при това до преди няколко десетилетия. Днес различните християнски деноминации го празнуват различно.

Ивановден е религиозен и народен празник в чест на Свети Йоан Кръстител, покровител на побратимството и кумството.  Обредното къпане за здрав, започнало на Йордановден, продължава и на Ивановден Навсякъде обредът е за младоженците, като действието се извършва от кума или девера.

На Ивановден изтича срокът, през който ходят новогодишните маскирани дружини. В някои райони на страната коледарите отвеждат тържествено водача на дружината на чешмата, за да го окъпят. След това той устройва угощение, на което присъстват мъже, маскирани като мечка, невеста и арапи. Накрая всички излизат на празнично хоро, с което приключва пълният цикъл на обичая Коледуване.

На Богоявление в Силистра празникът започва в 9 ч. с тържествена света литургия в силистренския праославен храм с участието на Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Амвросий и свещеници от епархията. В 10,30 ч. от църквата "Св. първоапостоли Петър и Павел" започва литийното шествие, което завършва на брега на река Дунав с т.нар. хвърляне на кръста, в който по традиция участват неколцина смели силистренци. По подобен начин празникът се провежда и в град Тутракан.

Няма коментари:

Публикуване на коментар