четвъртък, 28 януари 2016 г.

Природозащитници в Силистра с кампания "Силистренският дъб не само дърво с корен 2015 в България", но и победител в Европа

Кметът на община Силистра - д-р Юлиян Найденов, подкрепи екипа, който популяризира "Стария дъб от Дунавски парк Силистра". Дъбът е фаворит в националния конкурс "Дърво с корен 2015", организиран от Фондация "ЕкоОбщност", в което състезание победи в край на миналата година. Да припомним, че инициативата и  предложението бяха на силистренката Невяна Маринова. 

И още: "нашето дърво", под корените на което лежи "преславният дом на Омуртаг", спечели надпреварата с гласовете на 884 души от общо над 3 600 гласували. 

Като национален победител, столетникът ще представи България в Международния конкурс "Европейско дърво на годината 2016", където ще се състезава с представителите на още 13 държави.   

Председателят на Общинския съвет- д-р Мария Димитрова също изказа подкрепа в полза на инициативите по конкурса. Общинските съветници гласуваха одобрително и финансирането на дейностите, свързани с опазването и победата на Дъба в европейския конкурс.

Във връзка с участието в международния конкурс има създаден Инициативен комитет от неправителствени организации и граждани, като вече е осигурена подкрепа от местни образователни и културни институции. 

Към момента за кампанията има създадени страница и група във Facebook и e-mail адрес, като е договорено партньорството на местни медии – интернет медия и радио. Инициативният комитет предлага кампанията да премине под егидата на Общински съвет - Силистра, пред който стана и представянето на инициативата.

Кандидатурата ни има нужда от широко популяризиране и рекламиране на каузата - както сред гражданите на Силистра и областта, така и сред повече наши сънародници в страната и чужбина.    

Преди години Регионална библиотека "Партений Павлович" - Силистра, регистрира победа на европейска равнище в енергиен конкурс. Тогава делегация от общинари  библиотекари пътува до Брюксел, за да вземе наградата. 

На 1 септември 2007 г. Силистренската библиотека се включи в състезанието „Energy trophy+” по покана на Софийска енергийна агенция СОФЕНА. На 12 февруари 2009 г. в "столицата на Европа" бе специалната церемония, организирана от Европейската комисия, където наградите за добруджанци бяха в категориите: "най-много спестена енергия – 29% в категория сгради с потребление по-малко от 219 kWh/m2 и за най-добра мотивационна и информационна кампания".

Още за Силистра - във филма с режисьор Светлана Бъчварова - "Пътуване с БНТ 2 - Силистр Публикуван на 18.11.2013 г. в youtube, автор: Петя Пантеваq тонрежисьор: Светла Бъчварова, оператор: Деян Маринова, публикуван на адрес в интернет:  - https://www.youtube.com/watch?v=aqWIlVfcc2w.


Също в интернет - http://vbox7.com/play:2f154259f5-  - "Един филм от снимки от Силистра".

От профила на  Dragomira Boeva научаваме още: "До момента зад инициативата застават: РБ “”Партений Павлович” – гр. Силистра, РУ ”Ангел Кънчев” – филиал Силистра, СНЦ “Европейски компас” – гр. Силистра, СНЦ “За по-добра и красива Силистра” - гр. Силистра, СНЦ М.О.С.Т. – гр. Силистра, СНЦ “Сдружение на жените с. Искра” – с. Искра, общ. Ситово, СНЦ “Аура” – гр. Алфатар, СНЦ “Младежки свят” – гр. Силистра, Медийни партньори: Радио Мелодия и сайт "Силистра сега". Може да се включвате и популяризирате идеята, да участвате активно в гласуването и да споделяте идеите на организаторите на конкурса. Благодарим и оценяваме жеста!"



Няма коментари:

Публикуване на коментар