петък, 2 октомври 2015 г.

В Силистра гостува литературно-творческа делегация от Москва

     В Силистра гостува литературно-творческа делегация от Москва и други руски градове, начело с Лола Звонарева - литературовед, критик, историк, изкуствовед, главен редактор на алманаха „Литературни запознаства“, секретар на Съюза на писателите в Москва и съорганизатор в над 20 международни форуми в България, Полша и Черна гора.
       „В момента делегацията на творци от Русия е в нашата страна за участие в Дни на руската култура в регион Варна“, заяви проф. д-р Ивайло Петров от Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ при представянето на гостите по време на деловата среща при г-н Стоян Бонев, областен управител на област Силистра.
       Г-н Бонев приветства поетите и писателите от Руската федерация, представяйки област Силистра в икономическо и в културно-историческо отношение. „България в очите на руските писатели и художници“ бе алманахът, който съставителите Лола Звонарева и Ивайло Петров оставиха за спомен на силистренци. Тя представлява обзор на 15-годишните контакти между творци от Шумен, Варна, Москва и др. градове, започнати през 2000 г. по идея на поетесата Рима Казакова, и продължени от нейни сподвижници.
       Делегацията се запозна с някои от забележителностите на Силистра, като предвижда в програмата си и гостуване в Посетителски център – Кайнарджа в района на историческата Кучуккайнарджанска чешма, останала в историята с подписването на мирен договор през 1774 г. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар