Народно читалище „Светлина-1906“- с. Смилец,
община Силистра, покани всички желаещи да наблюдават направата на динен маджун
в района на местната Гизлиджанска чешма. На завършека на проекта се отзоваха
представители на различни институции, вкл. от Областна администрация Силистра,
както и на медиите. В своя специален поздравителен адрес областният управител
Стоян Бонев приветства инициаторите за идеята да се възстанови традиция, почти
забравена през последните години. Празникът на динения мед в село Смилец
е единствен по рода си в Североизточна България.
Павлина Романова, кмет на селото и участник в
събитието: „В инициативата участваха над 40 самодейци от различни възрасти,
сред които и деца, за да запомнят обичая, някога част от бита на добруджанеца. В
проведената инициатива имаше емоция, страст и трепет, защото ставаше дума за
колективно дело. Едни участваха в засяването, по-младите извървяха двата
километра до еднодекаровия бостан, за да го копаят и пръскат. Накрая отидоха да
дегустират дините, за да преценят дали стават за динен мед, при това по старому
– удря се в земята динята, за да се сцепи. Децата участваха активно в почти
всички процеси – те донесоха дините и кочаните за запалване на огън. Няма как
да не им остане в съзнателните спомени, за да ги разказват, а защо не – и да ги
пресъздават.
Навръх Първи май – Ден на труда и на
международната работническа солидарност, бе даден стартът на поредна интересна
инициатива с проекция във времето. Тя бе наречена „Как се прави динен маджун“ и
бе предварително обявено, че ще продължи няколко месеца, през които бе
документиран всеки процес – от засяването, окопаването, пръскането, обирането
на дините и превръщането им в мед, който може да бъде съхраняван години наред.
Идеята е възникнала в началото на годината,
когато се определя календарният план на читалището, което всяка година провежда
по нещо ново и интересно. Така се решава, че щом само в 2-3 къщи през лятото се
вари маджун, може да се направи нещо колективно. Така се тръгва на
възстановката на целия процес „от нивата – до тавата“. При засяването бабите и
децата се отърколват в бостана, за да станат големи дините. Малките динчета ще бъдат ползвани за туршия, а големите - за маджуна.
Какво споделиха други участнички в събитието? Една от тях си
спомни: „От свекърва си знам, че в динения мед се слага индрише и босилек, още
като се налива в делвата за съхранение – за аромат и овкусяване. За капак –
пръстена купичка с хартия под нея. Колкото до рецептите: може да се прави
баница с маджун, т.е. върху изпечения бюрек, както му казват в Смилец се залива
маджун, разреден с вода,т.е. нещо като сироп; правим също халва от маджуна чрез
запръжка с брашно; познато е също през лятото ястието „маджун с вода и счукан чесън“,
което е полезно през лятото за разхлаждане на нивата“.
Друга
допълва: „По пет дни сме варили маджун едно време, когато бяхме деца. През цялата
зима го ползвахме за десерт. Колкото е по-гъст маджунът, толкова повече издържа
и не се разваля.“
Още в началото във фейсбук страницата на
читалището бе заявено: „Радваме се, че инициативата обединява мало и голямо от
нашето село. Има емоции, има и работа, но ще останат и хубави спомени!“Наскоро
читалищната певческа група на село Смилец, заедно със самодейци от читалището в
село Българка и от Клуб „Хари 3“ – село Калипетрово, представиха област Силистра
на Фестивала на народната носия, проведен за пореден път в село Жеравна.
През последните години във все повече населени
места в област Силистра се обръща внимание на забравени обичаи и дейности: в с.
Сребърна провеждат вече за трета година събора „Гозбите на Добруджа“, в град
Тутракан Празникът на кайсията е едно от най-представителните събития в
Крайдунавска Добруджа, в село Нова Черна на 3 октомври е новата среща за
Фестивал на мамалигата, в село Косара за пръв път бе проведен „Рибен фест“.
Празникът на динения мед в село Смилец е нов момент в Областния културен
календар.
Няма коментари:
Публикуване на коментар