сряда, 26 август 2015 г.

Златен медал от световен шампионат по фолклор за читалищна група от Силистра



         Фолклорна група „Добруджа“ при Народно читалище „Доростол 1870“ се завърна със златен медал от V-ия Световен шампионат по фолклор, провеждащ се до края на м. август с подкрепата на UNESCO в Слънчев бряг, Несебър, Бургас, Обзор, Поморие и Свети Влас. Успехът е в борба между 30 участници, представители в различни категории от 20 страни, сред които Русия, САЩ, Китай, Индонезия, Иран и др. Награда за участието си получи и народната певица Руска Димова, която е част от читалищната група.
           „Нашият състав винаги се явява с оригинални носии – няколко вида типични добруджански костюми, вкл. алфатарски престилки и севернодобруджански забрадки, което направи впечатление на журито и на зрителите, тъй като изразяваме истинската местна традиция. Тъй като от години се


включваме в проявите на организаторите им подарихме добруджанска пита и кошница с плодове от Добруджа“, заяви Мария Христова, ръководител от 20 години на групата, създадена през 1991 г.
           Участието на силистренци в проявата под егидата на Европейска асоциация на фолклорните фестивали и в рамките на Музикални празници „Евро Фолк“, провеждащи 110 фестивала в 24 държави, стана възможно със съдействието на читалищното настоятелство, със средства на участниците и с подкрепа на спомоществователи, сред които и две институции – Областна администрация Силистра и община Силистра.
           Телевизионните продуценти в лицето на академиите „Евро фолк“ и „ЛБалкан фолк“ са партньори на проявите, излъчвани в 26 кабелни телевизии в цяла България, по три сателитни телевизии с обхват цяла Европа и по световната интернет телевизия „Euro Folk TV“. Отделни техни продукти са излъчвани от почти всички национални телевизии в България и от телевизии в Германия, Русия, Швеция, Беларус, Полша и др. 
           Пряко в ефира на TV.eurofolk.com Фолклорна група „Добруджа“ бе единствен участник от Крайдунавска Добруджа в програмата на шампионата. Освен отличията, в наградната система на шампионата е предвидена и една премия от 1 000 евро, която ще стане известна след края на шампионата. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар