сряда, 10 юни 2015 г.

VIII „ФОЛКЛОРЕН ДУНАВСКИ СЪБОР” ГАРВАН 2015 ГОДИНА



         „Каква е песен добруджанска, старо и младо събрало. Чудо за приказ и слава в село Гарван ще става! И чудото стана! За приказ - слънце ни грее в очите, сърца ни в такт играят, разиграват душите! Кой с това чудо ще се премери, щом Дунав бял от нашите песни трепери? Благословен, добруджански, български ритъм оставащ непресъхващ във дните ни бъдни!” 
     На 06.06. 2015 година на площада на село Гарван,община Ситово, област Силистра, бе организирано осмото издание на фолклорен "Дунавски събор Гарван 2015”. Дело на кметство село Гарван, община Ситово, НЧ „Димитър Иванов Полянов -1870”, ЗК „16 декември” село Гарван и Клуб на инвалида и пенсионера „Надежда”. 
     Основната идея на организаторите беше да съхрани и популяризира автентичния фолклор на България. Да се представи пъстротата на българското фолклорно изкуство и по този начин да съхраним и предадем живото духовно културно наследство на българина, участващо в изграждането на идентичността ни. Да утвърди присъствието на фолклорното танцово, словесно и музикално – песенно изкуство в съвременния живот и да предоставя възможност на многобройните колективи за обществено признание. Да обогати културния живот на жителите на село Гарван и региона и да ги популяризира като съхранители на културата и местния фолклор.
       В продължение на няколко часа на сцената взеха участие: рецитал от група деца от село Гарван, Калоян Стоянов Йорданов - 8-годишен, с изпълнение на танц „Конче” и народни песни, Женска фолклорна група, Мъжка фолклорна група и Смесена група за автентични гарвански хора към НЧ „Димитър Иванов Полянов -1870” село Гарван; Клуб на инвалида и пенсионера „Надежда” село Гарван, Женска вокална група „Дунавски бисери” към НЧ „Никола Вапцаров-1940” село Попина, Клуб на инвалида и пенсионера „Дунавски славей”-село Попина, Фолклорна група „Еделвайс”, Мъжка певческа формация „Овчарски извор”, Фолклорна група „Хризантема”, Женска вокална група „Ситовски снахи” и Фолклорен клуб „Ситовци” (НЧ „Христо Смирненски- 1940” село Ситово), Християн Деянов Цонев - 9-годишен гайдар, Група за хумористични песни при НЧ „Димитър Благоев 1930” село Ветрен, Клуб на инвалида и пенсионера, и НЧ „Йордан Йовков- 1899”от село Добротица, НЧ „Йордан Йовков- 1946” село Малък Преславец. 
      Съборът нямаше конкурсен характер. Той бе открит официално от инж. Николай Неделчев - кмет на община Ситово, и от кмета на село Гарван г-н Димитър Неделчев.
      На площада цареше страхотно настроение и усмивки. Всички участници бяха аплодирани от публиката, която заиграваше и хора в такт с изпълненията. На всички участници бяха връчени грамоти и парични награди.
     Председателят на читалищното настоятелство  Веселин Неков, секретарят Гинка Макриева, библиотекарят Галина Петкова имат основание да кажат, заедно с ръководителите на общината и на селото: "Гарван празнуваше, Гарван не просто живееше, то бликаше от живот, енергия и радост! Дългоочакваният празник мина, отново животът продължава да тече с ежедневието си, но споменът на фолклорния Дунавски събор 2015 година ще бъде съхранен и поддържан много дълго." 

Няма коментари:

Публикуване на коментар