петък, 26 юни 2015 г.

Изявени атлетки от миналото на Силистра с прогнози за развитието на спорта в България

Д. Черникова в разгара на спомените
 по фотосвидетелствата
В Силистра се проведе среща на лекоатлети от различни поколения. На нея лекоатлети от миналото, чиито имена все още се помнят – Росица Христова, Екатерина Недева, Митхат Османов, Исмет Азисов, Гюлсерен Чакърова, Тинка Желязкова, Димитричка Черникова и др. Някои от тях живеят в чужбина. С признателност бяха споменати имената на покойните треньори Тефик Насъфов и Стойчо Китаев, подготвили десетки състезатели.
Какво каза Росица Стаменова, родом от с. Старо село, автор на 17 рекорда в бягането на 400 м и в щафета 4х400 м, капитан на националния отбор по лека атлетика в периода 1984-1989 г., в момента работи към Министерството на младежта и спорта в област Враца: „Става все по-трудно да се привличат млади таланти, защото и условията на работа са по-трудни и децата могат да бъдат привлечени единствено с по-добри условия. Това, което видях в Силистра – покрита лекоатлетическа писта (б.а.-наскоро обновена с проект с държавни средства) – малко селища могат да се похвалят. Но децата имат и други развлечения и все по-трудно ги привличаме към занимания със спорт. ММС има много програми за подбор на таланти и за привличане на децата към спорт. Треньорите, работейки по тези  програми, могат да привличат деца за големия спорт. Повече от това  не можем да направим и  насила да накараме децата, освен с по-добри условия, защото вече имат и претенции. Базата в цяла България е почти изцяло общинска.По новата наредба на министерството, по която се отпускат средства за ремонт на спортна база, инициатори трябва да бъдат спортните клубове и общините.“
Екатерина Недева, състезател по скок на дължина, два пътки олимпийка – в Монреал и Москва, родом от Добрич, но израснала като състезател в Силистра, дълги години учител по физкултура в София:  „Имаше една пирамида, чиято основа бе много широко поставена и на върха излизаха повече състезатели. Спортът може да предпази децата от предизвикателствата на улицата, но трябва да се провеждат разяснителни  кампании какво може да даде спортът на едно дете. Има връзка между поколенията, защото, ако едно дете не е закърмено със спорта още в началните години, то не може да се развие. Друг е въпросът, че има промени, които не са най-добрите в спорта.
Е. Недева в разговор по време на срещата
Навремето имаше детски, юношески, ученически спортно школи и от там се развиваха шампионите. Сега се промени тази структура, което не се отразява много добре. Имаше една пирамида, чиято основа беше много широко поставена и на върха излизаха повече състезатели.  Сега тази структура се промени и много малко стигат до върха. Затова и нивото на българската лека атлетика  е такова – „изразява”  се с двама-трима, които са на върха -  говоря за олимпийски шампиони.
Р. Христова в снимка за спомен 
Един шампион не може за няколко години да израсне. Мисля, че е изгубено отношението към спорта на ръководителите на спорта, защото няма тази организация, която беше навремето. Може би е променено и отношението на родителите към спорта, за да ангажират децата си да ги насочват да спортуват. Убедена, че спортът развива много  положителни качества у децата. Но това трябва да се обяснява , родителите трбява да бъдат убедени, че техните деца, попадайки в спорта, ще се развият в една много добра насока.
Спортът е този, който завладява, който може да увлече децата в хубавите неща и да ги предпази от всички предизвикателства на улицата. И е хубаво, наистина,  да се провежда такава кампания за разясняване какво може спортът да даде на едно дете. Има много бивши спортисти, които знаят и могат, но  техният опит не се използва. Никой не ги търси.  Не мога да си обясня защо е така, каква е причината  - може би  нихилизмът на българина да отрича всичко, което е постигнато  до този момент, а да не знае какво трябва  да направи по-нататък."








Няма коментари:

Публикуване на коментар