понеделник, 22 юни 2015 г.

Младежки дух се вписа в атмосферата на фестивала „Песни и танци от Добруджа“ в Ситово




            За разлика от много други фестивали и събори, проявата в Ситово бе забележителна и с участието на няколко младежки формации, вкл. и представители на различни етнически общности, проявили отношение с изпълненията си към автентичния български фолклор. Накратко – непреходността на културата е в приемствеността.
            Дали това ще е 2-годишната Виктория от Зафирово – от СНЦ „Добруджанка“, която пя почти самостоятелно най-популярната добруджанска песен „Мило ми е, мамо…“. Или ще е 8-годишният Калоян, което отстрани мълвеше думите на песните от репертоара на групите от Гарван, за да представи крайдунавското село и с две свои песни, както и с един танц, научен в известната детска формация „Добруджанче“ към Ансамбъл „Силистра“ в НЧ „Доростол“.
            А какво да кажем за танцьорите от т.нар. Младежка формация, представила НЧ „Йордан Йовков“ – сол Добротица, показвайки, че автентичността не винаги са познати до болка ритми, а и танци, който – защо не, могат да заиграят всички. Без напрежение, но с вдъхновение наблюдавахме изявите на танцьори на различни възрасти, макар и още в групата на подрастващите, от читалищата в Любен и Искра. Започва в един момент да си личи, че е пипала професионална ръка на хореограф и ръководител като Стефан Станчев от Силистра.
Трупата на Професионалната гимназия по селско стопанство в Ситово също впечатли с красотата на момичетата, пожелали изявата им да е с характерни за региона и настроението им танцови композиции. И за финал – щом Вие го можете, и аз го мога – може би така си рекъл 66-годсишният великобританец Пол, който живее в село Сребърна и е част от тамошна певческа група.



Няма коментари:

Публикуване на коментар