сряда, 24 юни 2015 г.

В Силистра - концерти, спорт, конкурси и екоакция в деня на река Дунав и 145 г. Дунавски парк

                

24/6/2015
         На 27 юни е петият от дните в инициативата „Да изчистим България ЗАЕДНО“, в който усилията на доброволците ще бъдат насочени към водоеми и реки. За първи път международна речна зона като Дунав влиза в инициативата. Участниците в акцията ще имат грижата да почистят крайбрежието на Дунава при Силистра. По предварителна информация служителите от Областна администрация Силистра са се ориентирали към района на бившия бар „Истър“, а СНЦ „За по-чиста и добра Силистра“ – към територията около рибарската стоянка и пътническото пристанището. В някои от общините организацията за почистване на водоеми и реки бе създадена в предишни периоди.
            Общинска администрация - Силистра ще съдейства в деня на почистването чрез своевременното извозване на събраните отпадъци. Също така ще осигури на доброволците чували за отпадъци и ръкавици, които ще бъдат раздавани на гражданите, желаещи да почистват крайбрежието на реката в рамките на града. Местата, на които от 10 – 11 ч. ще се раздават чувалите и ръкавиците са: • до бар Истър, • до Дунавския клуб, • до Летния театър в Дунавския парк. Събраните от участниците чували с отпадъци следва да бъдат оставени до контейнерите.    
В Тутракан на 28 юни е регатата от Ряхово до Тутракан с участието на лодки и каяци, които ще изминат 30 км по реката, за да отбележат празника. Международния ден на река Дунав – 29 юни, се очертава в Силистра да бъде особено празничен, тъй като програмата за отбелязването му е посветена на 145 години от  създаването на Дунавския парк, в който приключва и обновителен проект. Навръх празника програмата е в два панела – сутрешен и вечерен, научаваме от покана на община Силистра.
            Откриването е в 10 часа край фонтаните до ПМГ с поздравление от д-р Юлиян Найденов – кмет на Община Силистра, след което стартира т.нар.  сцена на младите таланти; ще има спортни игри  на баскетбол и шахмат (начало в 10.30 часа, вкл. на територията на многофункционалната спортна площадка). По същото време вече ще е в ход ателие за изработка  на послания, които ще бъдат пуснати  в река Дунав чрез лодки и кораби (11.30 ч.). 
           Вечерният панел започва в 18 ч., след като половин час преди това пред втория шадраван в парка е засвирил Градският духов оркестър. В началото на панела е конкурсът „Мини Мис и Мини Мистър“ с водещ Илиана Балийска (записване в 17 ч., начало в 18 ч. на централната алея). Отново там в 18.30 ч. е „Ретро фотосалон“-ът. В  19 ч. са демонстрациите с ветроходни лодки и пускането на балони с послания над река Дунав.

Няма коментари:

Публикуване на коментар