четвъртък, 3 юли 2014 г.

В памет на д-р Тодор Дюлгеров – ветеринар, седенкар и председател на Областния съвет в Силистра на Съюза на ветераните от войните






С областния управител
Насуф Насуф
         В края на м. юни от този свят си отиде д-р Тодор Дюлгеров, председател на Областния съвет в Силистра на Съюза на ветераните от войните в Република България. Само месец преди това бе отбелязана 90-ата му годишнина с тържество в елитен силистренски ресторант, към което съпричастни станаха областта и общината, както и представители на различни организации. Зам. областният управител на Силистра Вяра Емилова му връчи поздравителен адрес от Областна администрация и икона на Георги Победоносец, любимия светия на ветерана от войните.

С митрополит Амвросий
С Николай Димов, председател
на ИК за "Стена на славата"


         

Д-р Дюлгеров е роден на 27 май 1924 г. в град Попово в заможно семейство. Дядо му е бил търговец и във фамилията се е работело само с т.нар. тогава „златни левове“. Основното си образование поповецът завършва в родното си място, а средно – в гимназията в съседното село Славяново. Войниклъка изкарва в Школата за запасни офицери, където е произведен в звание „Старшина школник“. Бил е доброволец на фронта. Впоследствие званието му е о. з. капитан. Кандидатства да учи физика и ветеринарна медицина в София, но избира хуманната професия.

С учителя Тодор Николаев

В края на своето обучение се жени за Виолета Дюлгерова, впоследствие дългогодишна уважавана учителка, покойница от двадесетина години. Разпределен е да работи в село Окорш, където е три  години ветеринарен лекар. После отива в град Елин Пелин за една година, след което отново се връща в Силистра. Бил е санитарен инспектор в някогашното ХЕИ, работил е като началник на ветеринарната станция, бил е на служба и в община Силистра. В известен период е имал управленски ангажименти и към пчеларите в област Силистра. В продължение на години е пял в хор „Седянка“.

Със зам. областния управител
 Вяра Емилова на 90-годишния
си юбилей на 27 май т.г.


И така близо 50 години. През последните няколко години, въпреки напредналата си възраст, бе начело на областната структура на Съюза на ветераните от войните. Неговата мечта беше да види в Силистра осъществена идеята „Стена на славата“ с изписани имената на войници и офицери, загинали във Втората световна война, за изграждането на която има Инициативен комитет и вече е готов работен проект, утвърден в София. Може би някой ден ще стане факт в района на старата автогара като част от комплекса около паметника 31 Силистренски полк – Железен.


Поклон пред светлата памет на Тодор Дюлгеров – ветеринаря, ветерана, общественика!


Няма коментари:

Публикуване на коментар