сряда, 30 юли 2014 г.

Нов интериор на „Меджиди табия“ за Кръстовден, паркът на крепостта плаче за косачка



С нов интериор ще посрещне тазгодишния Кръстовден – Празник на Силистра крепостта „Меджиди табия“, съобщи нейният стопанин Валентин Петков. В момента се изработват материалите, вкл. манекени, чака се и доставка на екземпляри оръжие, за да обогати съдържанието на витрините. Както е известно, някогашните спални помещения на крепостта, градена в навечерието на Кримската война преди 160 години, са превърнати в малки музейни кътове. В тях може да се видят документи от исторически събития, вкл. Съединението на България през 1885 г., Независимостта на България през 1908 г. и др. Има колекция от стари оръжия, ордени, военна екипировка и др. „Ще направим малък ремонт и почистване отвън, за да посрещнем хората за Кръстовден“, заяви г-н Петков.
Напоследък е намалял потокът от чужденци от „Албена“ и „Златни пясъци“, за разлика от предишните десет години. Причината – най-вероятно непредсказуемото атмосферно време. Има оживление обаче в парка около крепостта – подрастващи, майки с деца, вкл. в колички. Комарите и шубракът са се развили с невероятна скорост и са обхванали пътеки и алеи. Казват, трудно е, дори за спортуващите. Минимум 150 души всяка сутрин се разхождат по пътеките за здравето. Прави впечатление, че е част от елховата гора е била заразена и вече е изсъхнала. Валентин Петков се надява община Силистра да организира групите си за почистване, за да въведат ред в района.

Крепостта е била момент от снимките на сериала „Резерват за розови пеликани“, интериор за сватби, място за вълнуващи срещи, вариант за провеждане на открити уроци по история, както и за възможност за прекарване на свободното време.

Няма коментари:

Публикуване на коментар