петък, 20 юни 2014 г.

НЧ „Н. Й. Вапцаров 1873“ – Тутракан след своя 140-годишен юбилей




На 20.11.2013 г. с тържествен юбилеен концерт под надслов „Там, където има корени, има минало“ и много гости беше отпразнуван 140 годишния рожден ден на културната  институция, съобщи Светлана Петкова – Секретар на НЧ „Н.Й.Вапцаров 1873“, гр. Тутракан.  Председател на избраното през м. май 2013 г. читалищно настоятелство е г-жа Галина Димитрова. Ден преди това читалищният театрален състав представи премиера на театралната постановка “Женско царство“. Поканени бяха ръководители на официални институции на местно, областно и национално ниво. Получени бяха поздравителни адреси от президента на Републиката, министъра на културата, областния управител на област Силистра, образователни и културни институции в община Тутракан. Празника уважи и кметът на община Тутракан д-р Димитър Стефанов. Наши официални гости от град Силистра бяха г-жа Валя Краева, г-н Йордан Филипов и  г-н Росен Атанасов – имена, добре познати на културните среди и в гр. Силистра, и в областта. 
Повече от 500 гости – родители, приятели и радетели на българщината, се насладиха на прекрасния концерт, в който участие взеха повече от 300 самодейци на Читалището, разпределени в действащите към момента форми – ТФ „Дунавска младост“; ВГ „Северина“; ФТС „Детелини“;  Детски оркестър;  Мъжки оркестър;  ВГ „Акустика“; школите по китара, акордеон, кавал, гайда, гъдулка.
В библиотеката работят библиотекари с повече от 40 г. стаж – Наталия Иванова и Стефка Капинчева, която от Националната библиотечна асоциация бе наградена през 2013 г. с отличието „Библиотекар на годината“.

През м. май 2014 г. беше отбелязан друг юбилей – 60 години танцови състави в читалището. Зрителният салон, който разполага с 450 места, се оказа тесен за желаещите да се насладят на изключителното майсторство на ТФ „Дунавска младост“ с ръководител Елена Атанасова. В състава танцуват 120 танцьори в три възрастови групи – подготвителна група, деца и младежи. Дълго време многобройната публика аплодира изправена на крака нашите таланти, а появяването на хореографа Елена Атанасова на сцената предизвика взрив от аплодисменти. Аплодисменти, заслужени с 28-годишен упорит труд и себеотдаване на децата и танца. 
ТФ „Дунавска младост“ е единствен представител на област  Силистра, класирал се за финален етап в надпреварата  за приза Представителен ансамбъл за представяне на България на Международни фолклорни фестивали в чужбина на Национален Преглед на фолклорните Ансамбли на CIOFF България, национална секция към Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства към ЮНЕСКО. Постигнатият успех е в резултат на таланта и огромния труд на самодейците и техния хореограф.

Няма коментари:

Публикуване на коментар