вторник, 17 юни 2014 г.

В София отслужиха молебен за журналистиката в България по случай 120 години на СБЖ


От името на Негово светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит епископ Григорий поздрави всички български журналисти с юбилея


Отслужиха молебен за журналистиката в България



                С камбанен звън в катедралния храм „Св. Неделя” започна молебен за българската журналистика. Поводът за духовния празник беше 170-годишнината от родоначалието на българската журналистика и 120-годишнината от организираното журналистическо движение в България. Инициативата беше организирана от Съюза на Българските журналисти и Отдел „Връзки с обществеността” при Светия Синод на БПЦ.
            С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит молебенът беше отслужен от викария на Софийския митрополит Браницки епископ Григорий. Под купола на катедралния храм се бяха събрали журналисти от всички възрасти и различни медии, за да се помолят и да станат съпричастни към духовното тържество, съобщиха от пресслужбата на Синода.
          Преди 120 години тук, в този храм, за първи път е отслужен молебен по повод 50 години от началото на българската журналистика. И именно тогава всички журналисти заедно с държавната власт и главата на БПЦ екзарх Йосиф І отправят молитви към Бога.             След молебена се е състояло грандиозно литийно шествие, тръгнало от входа на катедралния храм „Св. Неделя”, с което отбелязват този паметен ден. От името на Негово светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит епископ Григорий поздрави всички български журналисти с юбилея и пожела винаги върху представителите на медиите да бъде Божията благодат, да бъдат обективни, да разпространяват истината и да са нейни служители.
        В  края на молебена храмът бе огласен от „На многая лета”. От името на журналистите известният български публицист Любомир Пеевски с нескривано вълнение благодари на БПЦ, че е споделила двойния празник на българската журналистика заедно с нейните представители и припомни на присъстващите в храма епизоди от случилото се преди 120 години на същото това място, където се събират Иван Вазов, Алеко Константинов, Стоян Заимов, Михалаки Георгиев, проф. Шишманов, П. Р. Славейков и още 170 представители на българския духовен елит, за да отбележат с тържествен молебен половинвековния юбилей от зараждането на българската журналистика. „Българската журналистика и БПЦ винаги са вървели близо една до друга.” – каза той. След едно трудно начало за българската журналистика през 1894 г. след молебен в този храм стават знаменателни неща: Иван Вазов издава „Под игото”, Алеко Константинов – „Бай Ганьо”, а правителството на Константин Стоилов пуска златни български лева и българите започват да получават заплатите си в злато. Искам да пожелая на българските журналисти едно бъдеще, в което да защитаваме заедно България, българския народ и БПЦ. Бог да бъде с нас!” – заключи той.
            С камбанен звън започна и камбанен звън изпрати представителите на медиите, които в този знаменателен ден бяха намерили пътя към храма в сърцето на София, за да почетат и се помолят за благоденствието на българската журналистика, която особено днес се нуждае силно от Божията подкрепа, вдъхновение и ръководство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар