четвъртък, 12 юни 2014 г.

Първа легална плантация за канабис в Силистра: трева за лек

Доц. Валентин Савов (вляво) заедно с доц. Юлиан Караджов, който прави ТНС тест на канабис в импровизирана лаборатория във Валенсия. СНИМКА: Гeорги Милков

В България се отглежда легално марихуана за медицински и научни цели. Това става в специална фитокамера в Силистра, където екип от учени изследват и експериментират вече пет години с различни сортове канабис. 
Фирмата, която стои зад проекта има лиценз от Министерството на здравеопазването, като разрешителното е издадено под номер 1. Медицинският канабис се отглежда с цел изолиране на активни съставки, които влияят върху болести като глаукома, диабет, множествена склероза, алцхаймер и различни видове ракови образувания. Тайно и незаконно много хора у нас отглеждат коноп. Никой обаче не прави корабни въжета. Целта на тези трудолюбиви стопани е една – да изпушат реколтата си. Или да я продадат на други хора, които да я изпушат. Разбира се, има и изолирани случаи край Петрич, Ихтиман, Самоков и другаде, където отделни бабички сеят по някой стрък канабис, за да предпазят картофените си насаждения от попови прасета, слепи кучета и разни подобни вредители. Благодарение на туй семпло, но хитроумно агрорешение този географски пояс е така богат на Solanum tuberosum, или по народному казано - компири. Пък тук-там между редовете и на Cannabis sativа. Пак по народному - трева. И така бабичките са доволни. А техните внуци – още повече. 
Всичко това не е новина. Както и фактът, че след последните не толкова хитроумни поправки на закона за един фас марихуана у нас може да отидеш в затвора за период от 2 до 8 г. 
Новината е, че в България има едни хора, които отглеждат канабис съвсем законно и са постигнали огромен научен напредък в изследването на това специфично растение. Това се случва в добре оборудвана за целта фитокамера в Силистра. За разлика от марихуаната в Петрич силистренската продукция е само за медицински и научни цели. “Ние сме единствените, които имат лиценз за отглеждане на канабис от Министерството на здравеопазването. Разрешителното ни е с номер 1”,  казва доц. Валентин Савов – човекът, който ръководи фитокамерата.

          “Участвали сме в десетки европейски проекти, в такива по линия на НАТО и Световната банка. Ние сме фирма с история, сериозни намерения и експертиза. Имаме авторски патенти за биологично активни вещества”, допълва доц. Савов, когато го питам на какво основание са получили лиценза. 

Когато говори за работата си, както повечето учени, той е особено сериозен. Иначе има тънко чувство за хумор и заедно с доц. Юлиан Караджов – изтъкнат биохимик и автор на два фундаментални труда за наркотиците, са страхотна комбина. Те са ядрото на екипа, който се занимава с изследването на канабиса за медицински цели в България. 
          Намирам ги на изложението “Гроумед” във Валенсия заобиколени от превъзбудени производители на марихуана, които са нетърпеливи да разберат колко процента THC (тетрахидроканабинол) има в съцветията на различните сортове от последната реколта. “THC e основното психоактивно вещество в канабиса, това, което всъщност замайва главата на хората, които пушат марихуана, но от научна гледна точка за нас по-важни са другите канабиноиди, много малка част, от които са изследвани”, обяснява доц. Караджов. 

        Вече има сериозни научни разработки за това как различните активни вещества в канабиса влияят върху болести като 
глаукома, диабет, 
множествена склероза, алцхаймер и ракови образувания. Канабидиол (CBD) и канабинол (CBN) са две от тези съставки, които вече са привлекли вниманието на учените заради лечебните си качества. В растението Сannabis sativa, от което се извличат, има поне още няколко десетки подобни активни вещества, които тепърва трябва да бъдат изследвани задълбочено.

На изложението “Гроумед” участват лекари, специалисти и научни работници от различни страни, които споделят опита си по темата. Д-р Естер Асо например се е специализирала върху това как марихуаната противодейства на алцхаймер. Испанският изследовател д-р Гилермо Веласко пък разяснява на аудиторията  
процес, наречен аутофагия, 
при който раковите клетки 
в мозъчния тумор се 
самоизяждат 
вследствие на третиране с една от активните съставки на канабиса, без здравите клетки на организма да пострадат. Учените обаче още нямат пълно обяснение на този феномен. Различни канабиноиди действат при различни злокачествени заболявания. Има случаи, при които туморите изчезват напълно, при други пациенти развитието на болестта просто се забавя с години. В Израел са най-напреднали по темата. Там, както и у нас, канабисът е причислен към нелегалните наркотици. Използването му като лекарствено средство обаче е позволено от 1990 г. Повече от 10 хил. израелци имат официално разрешително да ползват марихуана за медицински цели – от склероза и болест на Паркинсон до психични и онкологични заболявания.
        Няма друга страна на света, където марихуаната да е била изследвана толкова задълбочено и целенасочено, и то на държавно ниво. В основата на всичко това може да се открие дори една българска връзка. През 1964 г. израелският биохимик Рафаел Мешулам изолира за пръв път психоактивната съставка ТНС в марихуаната и публикува химическата формула на тетрахидроканабинола. По-късно проф. Мешулам, който е роден в София през 1930 г., става и откривател на канабиноидните рецептори в човешкото тяло. Най-голямата канабисова плантация в Израел се намира в Галилея и е собственост на “Тикун Олам”. Компанията разполага с огромни оранжерии с най-съвременно оборудване и армия от специалисти, които неотдавна селекционираха  сорт, който няма  психоактивно действие.
        Този вид марихуана е с повишена концентрация на канабидиол, който е с противовъзпалително, успокояващо и убиващо болката действие. Той не взаимодейства с мозъчните клетки и поради тази причина  няма наркотичен ефект. Марихуана без ТНС. Тя не изменя съзнанието и няма смисъл да се пуши. Приема се чрез инхалации, в течно състояние или по друг начин и с нея се провежда лечение на болни деца и възрастни хора. 

        Всъщност марихуана без ТНС е нещо като кафе без кофеин, обяснено по най-елементарен начин. Всеки, който обича да пие силно еспресо, никога не би си поръчал безкофеиново. Поради същата причина частните производители на канабис от Валенсия и околностите се тълпят покрай щанда на “Advanced Nutrients”, където българските учени Савов и Караджов са инсталирали своята минилаборатория и правят безплатни тестове на ТНС. Колкото по-голям е процентът на тази активна съставка - толкова по-добре за любителите на яка трева. Според испанските закони всеки може да гледа до три стръка марихуана. Може и да си я пуши. Но ако продава – това вече е престъпление. Много от младежите, разбира се, престъпват закона.
Отглеждането и продаването  на канабис се е превърнало  в доходоносен бизнес в Испания,
където безработицата сред младите надхвърля 27%. Кризата и последвалите я финансови и социални проблеми допълнително са нагнетили чувството за безизходица сред младите испанци. Много от тях намират напушването като решение на проблемите си. Омагьосан кръг, който обаче прави бизнеса с канабис особено процъфтяващ в Европа. Още повече след като миналата година Чехия бе поредната страна, легализирала марихуаната. На изложения като “Гроумед” във Валенсия или пък “Спанабис” в Барселона човек може да разбере колко голям е този бизнес и колко потенциал има в него. От продавачи на цигарени хартийки, лулички и инхалатори, през селекционери на семена, производители на торове и фирми за цели технологични инсталации – лампи, отдушници, филтри, до медицински и научни лаборатории и адвокатски кантори, занимаващи се с проблемите на канабиса. Всички те са с щандове на изложението. А изненадата за незапознатите е българският щанд – най-голям и най-атрактивен. Но в цялата работа няма как да не проличи размахът на американския мениджмънт.
        Докато научните работници Савов и Караджов тихо и кротко правят изследвания в задната част, където се намира тяхната импровизирана лаборатория, отпред красиви момичета танцуват в кокосови препаски, а други красиви момичета организират игри на късмета със стотици желаещи да се сдобият с продуктите на фирмата. Когато специално поканеният диджей пусне определена музика, всички в халето на изложението знаят, че ще има голямо раздаване, и екзалтирани тълпи обграждат българския щанд.
        Подаръците летят във въздуха, търкалят се по земята, а младежите на Валенсия са готови да направят дори салто мортале, за да се сдобият с тези ценни субстанции. Не, фирмата не раздава марихуана. Това би било престъпление. Пък и защо да го прави, след като и без това всеки на такъв форум си носи достатъчно трева в джоба. “Advanced Nutrients” раздава нещо по-ценно – екстракт от магическите формули на доц. Валентин Савов и неговия екип. Малки и по-големи разфасовки, шарени на цвят, с различни атрактивни имена като “Вуду джус”, “Тарантула” и “Пираня”. В тубите няма забранени наркотични вещества, нито дизайнерска дрога, както някой би си помислил. Чисто и просто микробиология. Торове, които помагат на растенията  да растат бързо и да  дават големи и  “вкусни” плодове. 
         Години наред доц. Валентин Савов е изследвал микроорганизми, чрез които се стимулира растежът на царевицата, пшеницата, доматите и най-различни посеви и култури. При социализма страната ни бе най-известна с доматите си. Зад култивацията на най-добрите български сортове се крие трудът на учени като доц. Савов. Канабисът е коноп, а конопът е много близък до домата. Нататък връзката е ясна. В първите години на демокрацията Валентин Савов решава да се пробва в бизнеса. Стартира с фабрика за биологично активни вещества през 1991 г. на мястото на бившата млекоцентрала “Сердика” в Силистра. Произвежда хлебна мая, различни пигменти и ензими. 
Доц. Савов е ръководител на катедрата по биотехнология в Биологичния факултет на Софийския университет. Завършил е микробиология през 1978 г. в същия факултет, а през 1985 г. става доктор на науките в Института по микробиология към Беларуската академия на науките.
         Той е бизнес ориентиран учен, който има огромна експериментална и изследователска практика. Това го прави идеалния човек за Евгени Йорданов – Джино и Майкъл Струмейтис – Биг Майк, които през 2005 г. идват от Канада в България точно с тази цел. Двамата имат фирма за торове и издирват подходящ учен, който да оглави лабораториите и научния отдел на компанията. Така фабриката в Силистра става фитокамера за канабис. В нея има три вида растения – така наречените майки, бебета и такива, с които се правят експериментите. Целта на опитите е да се подобрят продуктите, като се търси възможно най-висок добив на активни вещества, обяснява доц. Савов. Отделните субстанции стимулират различните процеси – растеж на стъблото и листната маста, коренната система и, разбира се – най-важното в цялата работа - цъфтежа. 
         Продукти като “Вуду джус” и “Тарантула”, които се продават в 80 страни по света, са били пробвани върху много други растения освен канабис. Правени са експерименти с петунии, хризантеми, карамфили. Екипът на доц. Савов може да стимулира  концентрацията на  етеричните масла в  различни билки  като мащерка, риган, босилек и розмарин. Правят опити и с шафран. Субстанциите са тествани на пипер, бамя, годжи бери, череши, кайсии, ягоди, арония, грах, краставици, соя. Слънчогледът и рапицата също дават добри резултати, твърди доц. Савов. Фитокамерата за марихуана в Силистра си сътрудничи с Института по пшеницата в Генерал Тошево, където е правен специален експеримент, резултатите от който са оповестени на научен конгрес в Украйна. От 4 години силистренската плантация за канабис взаимодейства и с Института за царевицата в Кнежа.

      Доц. Савов твърди, че   фирмата има добри   контакти с ГДБОП и помага за обучението на специални кучета и персонал. Според лиценза максималният добив е до 200 грама чиста субстанция на месец, което е предостатъчно количество. Във фитокамерата отглеждат канабиса, като стимулират растежа на отделните растения, после в лабораториите изолират и пречистват активните вещества. “Отделяме различните канабиноиди, изучаваме свойствата им, така че да може да се тестват на различни животни”, казва още шефът на катедрата по Биотехнология в СУ. Около 50-60 човека работят постоянно по проектите на доц. Савов. В момента в лабораторията разработват и бърз тест за THC, който да е на принципа на лакмусовата хартийка. Сега тестването отнема около 40 минути, което прави младежите на форума във Валенсия особено нетърпеливи.

        Истинско оживление настава, когато трима души виждат резултата на пробите, които са оставили на доц. Караджов преди час. На един от тестовете ТНС е реагирал 15%, което се смята за много добър показател, ако отглеждаш трева за пушене. Тримата младежи се оказват българи, живеещи в малко градче край Валенсия. Ползвали са торовете на “Advanced Nutrients” без да знаят, че основната съставка в тях е специална бактерия, разработена от български учени. 
         В Испания хора,  отглеждащи канабис, могат да се сдружават  в кооперативи. В страната има над 480 подобни стопанства и голяма част от посетителите на “Гроумед” са именно представители на тези миниплантации. Докато правят тестовете на младите земеделски стопани от Валенсия, доцентите Караджов и Савов остават безмълвни за тяхната еуфория около процентните стойности на ТНС. Учените гледат други показатели. Затова обръщат повече внимание на едно момче, чиято марихуана е дала много нисък резултат на ТНС теста и вероятно ще бъде пренебрегната от пушачите като безполезна. Тя обаче има високото съдържание на CBD – един от канабиноидите с медицинско приложение. Това е, което истински интересува учените, и те започват да разпитват момчето какъв сорт е отгледало, от какви семена и при какви условия. Тази на пръв поглед семпла информация може да се окаже много важна в последващата работа на екипите на “Балканплант” и изследователските лаборатории на “Advanced Nutrients”. Освен фитокамерата в Силистра компанията отваря производствена база в Костинброд и работи по бъдещ научно-производствен комплекс във Вакарел. На някое от тези места в бъдеще може да се появи истинска научна сензация.


Майкъл Струмейтис - Биг Майк

Майкъл Струмейтис – Биг Майк: Дойдохме в България заради учените 
- Майкъл, ти си американец, имаш компании в САЩ и Канада, как реши да дойдеш в България? 



- Роден съм в САЩ, живял съм 25 г. в Чикаго, после отидох в Канада. Там срещнах Джино - Евгени Йорданов. Бяхме съседи. Той имаше сервиз за коли, аз градинарски магазин. Решихме да правим бизнес заедно. Станахме партньори. Трябваше да намерим учени, които да направят някои изследвания. Първо имахме идея за Чехия, но Джино предложи България, където има много добри учени, а в същото време парите за изследвания на БАН постоянно са орязвани. Така дойдохме в България. Започнахме да търсим и да се срещаме с разни учени. Накрая избрахме най-добрите. 
- Доц. Валентин Савов - шеф на катедрата по биотехнология в Софийския университет?
- Да, доц. Савов е ръководител на нашия научен екип. Той е специалист в сферата на биологията и микробиологията. Има редица научни разработки, един от най-големите капацитети в своята област. Много умен човек. Освен че е учен, той има и предприемачески дух. Което го прави идеалния човек за нас, точно този, когото търсехме. С него поставихме началото на нашата научна програма. Разполагаме с лиценз, минал през шест различни министерства и институции, който ни разрешава да отглеждаме канабис в България. 
- Възможно ли е това? 
- Да, разбира се. Този процес е изключително с научни и изследователски цели. 
Три фирми в света
 имат подобен лиценз,
 ние сме едната от тях и го правим в България. 
- Къде гледате канабиса? 
- В Силистра. Там имаме специална фитокамера, специални съоръжения, системи за сигурност, които са на много високо ниво, всичко необходимо. Сега работим по ново съоръжение в Костинброд, което ще е по-голямо - от 120 до 140 лампи. 
- Казвате, че имате системи за сигурност на високо ниво. Защо са ви? 
- Да, такива са изискванията. Двуметрови стени и всичко останало. Аз не съм специалист по сигурност, но похарчихме доста пари, за да комплектоваме цялото това съоръжение. Полицията и властите са наясно с всичко, което правим. 
- Не сте ли имали проблеми с полицията? 
- Да, в началото имахме. Нахлуха вътре, смятаха, че отглеждаме незаконно марихуана. Показахме им документите, лиценза, поговорихме с тях и всичко се оправи. Имахме няколко разговора всъщност. 
- Какво правите с отгледаната марихуана? 
- Всичко се унищожава. Влагаме много усилия и ресурс в отглеждането и накрая унищожаваме всичко. Защото за нас са важни резултатите от тестовете, които правим. 
- Как унищожавате всичко? 
- Изгаряме го. 
- Извличате ли някакви екстракти от тези растения, някакви смоли или други вещества? 
- В тези растения най-важните съставки са така наречените канабиноиди. Именно те се използват за медицински цели. 
- Отглеждате ли ваши специални сортове или семена? 
- Не, това е отделен бизнес, към който нямаме отношение. Има фирми, които се занимават само с това.
За нас генетиката и
 сортовете са важни,
 доколкото различните растения имат различен канабиноиден профил. В някои сортове има повече CBD, в други - повече CBG или CBA - различни канабиноиди, които са важни от медицинска гледна точка. В отделни специфични комбинации тези активни вещества се използват за различни лекарства.
- Има ли българи, които правят подобни медицински изследвания? 
- Да, разбира се. Освен разработки по растежа на растенията имаме екип, който прави и изследвания по фармацевтичната и медицинската част. Д-р Савов, за когото споменах, ръководи също и това направление. 
- Интересно наистина. Ще ви призная, че за първи път чувам, че подобни неща се правят в България. Защо никой не знае? 
- Ами защото не бием тъпана за това, което правим. Но все пак има хора, които знаят. Запознати са в детайли с това, което правим.
- От колко време имате този лиценз? 
- От около пет години. Вече го подновихме.
- Разбирам, че българските учени са сериозен мотив да дойдете в България. Но у нас по принцип се прави трудно бизнес, особено пък толкова специфичен и деликатен като вашия. Има ли други причини, поради които сте тук, а не в Канада например? 
- Питаш ме защо България и защо сега? Защото през последните няколко години европейският пазар се развива много добре. Имаме нужда да преместим производството някъде по-близо до европейските пазари.
Като страна членка на ЕС България е перфектното място за нас. Има, разбира се, и личен мотив. Освен американски аз съм и естонски гражданин. Бих могъл да отида и в Естония. Но обикнах България, харесва ми тук и реших да остана. Има и известна доза предизвикателство. Знаеш ли колко време ти трябва в САЩ, за да започнеш бизнес? Хоп, едно щракване с пръсти и си готов! Ползваш номера на социалната си осигуровка и си вече в бизнеса.
В България има доста
 бюрокрация, вероятно
 наследена от времето
 на комунизма
Ако нещата за бизнеса се улеснят, ще идват повече пари, което значи повече работа и повече пари за хората. Много е просто.
- Вярваш ли, че България някога ще легализира марихуаната?
- Медицинската марихуана е реалност. Имаме вече примера на САЩ, Испания, Чехия, на много други страни. Не знам колко време трябва да мине, но съм сигурен, че рано или късно това ще се случи и в България. Ако някой ми каже, че марихуаната е опасна, бих поспорил с него. Алкохолът в домашния ви хладилник е по-опасен. Можеш да препиеш и да умреш, но никога не можеш да изпушиш толкова марихуана, че да умреш. Практически е невъзможно. Много хора пушат просто за да се отърсят от стреса. Това трябва да е въпрос на личен избор. Но има страни, в които дават марихуана на  войници, преживели  посттравматичен стрес. Приложенията в медицината са невероятно много. Това е нещо, по което трябва да се работи. Фармацевтичната общност прави невероятни пари от медикаменти, които не са безобидни за здравето на хората. Това е химия, която на всичкото отгоре е и доста скъпа, затова хората от този бизнес имат сметка това да продължи.



Евгени Йорданов - Джино

Евгени Йорданов - Джино: Готов съм да давам без пари на болни от рак
- Джино, как попадна в този бизнес?
- Имам лиценз да отглеждам марихуана в Канада, защото съм пациент. Страдам от глаукома и марихуаната ми помага да намаля налягането в очните дъна почти четири пъти. Знам много хора, на които лекарите са дали месеци живот, а те живеят още 10-12 г. благодарение на това, че ползват марихуана. Разбирам, че има закони и те са различни на различните места. Но човек трябва да има информация и възможност за избор. Някой може да каже: това е забранено. Да, но ако не дай си боже детето ти се разболее или пък друг близък човек, тогава ти забравяш всичко друго и се хващаш за това, което може да помогне. Бил съм в това положение и знам. Синът ми беше на 9 г. и го бяха отписали - и докторите, и врачките. Пробвах всичко, за което се сетиш. Затова, след като съм минал през този ад, казвам: Нека да дадем възможност за избор на хиляди отчаяни хора. Колко хора умират от рак, защото не могат да продължат химиотерапията заради страничните ефекти? Аз съм готов да произвеждам и снабдявам абсолютно безплатно болни от рак, които имат нужда. Сега работим върху това да определим генетично кои видове канабис са най-добри за подобни цели. Премахване на гаденето, увеличаване на апетита. Говоря за раково болните. Иначе има много други болести, при които може да се действа - ревматизъм, множествена склероза, алцхаймер...
- Работите ли върху конкретно лекарство?
- Идеята на една от нашите фирми е да създаде първите естествени и натурални извлеци от канабис, които да се прилагат за различни заболявания. Едно от нещата, които може да бъдат лекувани много лесно на тази основа, е депресията. Или вместо сънотворни. Това е бъдещето 
- Какво точно представлява фитокамерата в Силистра? 
- Фитокамерата е една площ, напълно контролирана от човек - температура, влажност, светлина, напояване. Всичко това е на закрито, защото, ако е на полето - имаш слънце, дъжд, мана и какво ли още не, което няма как да контролираш. Има много кръстоски между два от основните видове марихуана - индика и сетива, от които се извличат основните активни вещества. THC е психоактивното вещество, това, което ти замайва главата, когато пушиш. Но сме забелязали една такава закономерност, че колкото повече THC има в едно растение, толкова по-малко е CBD-то, което пък е по-важно от медицинска гледна точка. 
- Вие търсите баланса между двете, така ли? 
- Не толкова баланс между тези двете, колкото определено процентно съотношение на отделните активни вещества. Например 30% CBD, 5% THC и т.н. Защото активните вещества са много повече. Ние работим от няколко години, но работа има много занапред. Все още знаем твърде малко и има още доста за откриване. Но на този етап, на който сме, ние сме близо до това да получаваме точните дозировки, от нещата, които ни трябват. С Майкъл почнахме да работим заедно през 1997 г. Тръгнахме от един магазин, в който продавахме торове на хора, които отглеждат различни неща. Майкъл преди това се е занимавал с оформяне на зелени пространства, имаше опит с пестициди.
- А защо решихте да е в Силистра?
- В САЩ и Канада нямаше как да работим с научни работници от такъв ранг - биолози, микробиолози, химици. Затова предложих да дойдем в България. Запознахме се с г-н Савов, който се опитваше да прави бизнес. Това, което имаше в Силистра е било млекоцентрала, която той бе превърнал в производствена линия за биоторове. Той не е като тези хора, които често се срещат в България и първата им дума е: “Няма да стане”. Затова се харесахме. Защото девизът на нашата фирма е: “Всичко е възможно”. 
 - Колко марихуана отглеждате? 
- Различно. Имаме около 40 лампи. Но това, което правим, е да следим развитието на растението и чрез торовете да стимулираме растежа и съответно да манипулираме нивата на активните вещества. В много от експериментите се проваляме, работим на принципа на пробата и грешката, но това ни стимулира за нови и нови открития. Учим се от грешките си, и след като сме се провалили не губим надежда, а си казваме: сега знам, че това не работи или няма да стане, и почваме друго. Това е огромен обем от работа, но сме си поставили цели за следващите 10-15 г. и знаем, че ни чака много труд. Имаме офиси в Индия и там през последните три години работата нарасна неимоверно. Доставяме торове в 80 държави. 
- Използвате ли българските разработки за производството, което имате в други страни? 
- Да, разбира се. Чрез активните съставки, които разработваме, ние всъщност стимулираме различни части от растението - коренната система, стъблото, цъфтежа. Имаме органични и неорганични торове, десетки продукти. Но винаги се водим от идеята, че щом имаме производство на медицинска марихуана, това предполага, че ще бъде ползвана от болни хора, и не използваме никакви забранени субстанции. Затова ползваме най-добрите суровини. 
- Имате ли амбиции за легализация на медицинската марихуана? 
- Без значение каква компания сме и с какво се занимаваме, хубаво е само да се сравнят страничните ефекти от марихуаната и тези от определени лекарства. Нека се направи това сравнение. Вземете простия пример с аспирина. Ако трябва да мине през лицензионен процес не би трябвало да се произвежда. Но се продава навсякъде, и то без рецепта. Пораженията на аспирина върху човешкия организъм са отдавна известни. Смятам, че ние правим неща, с които променяме държавата към по-добро. Макар и малко по малко. Това не е хероин, това не е кокаин! Ние не пропагандираме пушенето. Когато си пълнолетен, имаш право да вземеш решение. А когато си болен, имаш право на информиран избор.

http://www.24chasa.bg/

Няма коментари:

Публикуване на коментар