сряда, 23 април 2014 г.

Областният управител поздрави творци от две дуловски училища за изложба в Градската художествена галерия в Силистра

   silistra.government.bg






        
        Градската художествена галерия в Силистра за пореден път отвори врати, за да експонира изява на непрофесионални художници, в случая на ученици от две училища от община Дулово. Със 140 произведения – рисунки, колажи, картини с маслени бои и др., участват 20 възпитаници на учителя Сечкин Хаджъсюлюш от групите му по  програма „Успех“ в селата Паисиево и Черник.
         В поздравителни адреси до младите творци областният управител отправи своето послание от името на държавната власт, която представлява в Силистра: „Уважаеми творци от ОУ „Кирил и Методий” от  с. Черник, община Дулово, с днешната изложба, осъществена съвместно с Ваши връстници от СОУ „Хр. Ботев”  - село Паисиево, Вие реализирате поредната си мечта – да се изявите в салоните на една от най-богатите на експонати галерия в България – Градска художествена галерия – Силистра. 
    Така изложените от Вас творби стават задочно част от плеядата български художници – общо представени с над 1 500 картини и скулптури, чието художествено-творческо възприятие става достояние на гостите на галерията. На добър час в морето от емоции, цветове и внушения, които заслужават признателността на публиката и нейните аплодисменти. Поздравления и за ръководството на галерията, че дава възможност на млади творци да почувстват силата на авторитета и гостоприемството на утвърдения организатор на културни прояви. (Насуф Насуф)
         „Изложбата е доказателство, че децата не обичат само да са в интернет, а умеят да се изразяват чрез линия, форма и цветове в своите творби“, така представи учениците си техният преподавател, двама от които вече имат няколко национални награди, вкл. и в изработката на макет на православен храм. 

    „Настоящата изложба дава възможност за изява на талантливи художници, които имат нужда да се съизмерят сред оригиналите на най-големите български творци в сферата на изобразителното изкуство“, заяви в поздрава си директорът на ГХГ скулпторът Йордан Колев. Само за няколко месеца под негово ръководство в галерията своето място намериха, за да покажат творчеството си, няколко поколения художници, вкл. и най-младите сред тях. Наскоро „края на детството“ си представиха четирима  художници, като от тях двама са от Силистра, които тепърва ще приемат аплодисментите на публиката. Със съдействието на Областна администрация – Силистра бе проведена и изложбата с рисунки „Бялата олимпиада в Сочи 2014“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар