вторник, 15 април 2014 г.

Седмица на православието в Алфатар в навечерието на Великден



Седмицата на православието беше открита на 8 април 2014 г. с приветствено слово от името на Доростолския митрополит Амвросий, отправено чрез йеромонах Емилиан – енорийски свещеник в град Алфатар и  от г-жа Йорданка Узунска – кмет на общината. На централния площад на града беше подготвена тематична изложба, посветена на светлия християнски празник Възкресение Христово. Гости на събитието бяха свещеници от Русенската митрополия. В мероприятието участваха децата от ЦДГ в град Алфатар, село Алеково и село Бистра, както и ученици от ОУ в града, които нарисуваха символите на Великден и вярата във възкресението на „платно” и на асфалт.
На 9 април в храм „Света Троица” в град Алфатар беше открита „Великденска работилница”. В боядисването на яйца участваха деца от ЦДГ „Щастливо детство” и ученици от ОУ „Христо Ботев” от град Алфатар, както и служители от общинската администрация. В НЧ „Й. Йовков – 1894 г.” беше представен филмът „Надежда“.
На 10 април в НЧ „Ведрина 1948 г.” в гр. Алфатар беше представена съпътстваща изложба „Иде Великден” и филмът „Остров“. На 11 април в лекционната зала на НЧ „Й. Йовков – 1894 г.” се проведе концерт на деца и възрастни, под надслов „Лазаруване в Алфатар”. Бяха връчени благодарствени грамоти на участниците.
На 12 април – лазарки посетиха домовете на алфатарци и пяха за здраве и благоденствие на домакините. На 13 април – Връбница (Цветница) в храм „Света Троица” в град Алфатар бяха отслужени Божествена света Литургия от Негово Всепреподобие йеромонах Емилиан, молебен за здраве на всички именници и освещаване на върбови клонки. Всички именници получиха възможност да засадят цветя в двора на храма, като инициативата бе отложена за по-благоприятно време.


Няма коментари:

Публикуване на коментар