сряда, 22 януари 2014 г.

http://www.trud.bg/: Забавяне в предишни години праща засега в канала инвестиции за 154 млн. лева от еврофондовете, вкл. за пречиствателна станция в Силистра

    Инвестиции в пречиствателни станции, канализация и водопроводи за 154 млн. лв. от еврофондовете ще бъдат пренасочени. Промяната засяга 6 общини и около 115 000 души. Проектите им трябваше да се финансират от оперативната програма “Околна среда” в периода 2007 - 2013 г., а парите да бъдат усвоени до края на 2015 г. В противен случай ще се загубят. Изпълнението на проектите обаче се бави, срокът няма да бъде спазен и за да не се загубят евросредствата, договорите на общините ще бъдат прекратени. Това каза за “Труд” новият шеф на управляващия орган на програмата Спиридон Александров. Засегнати са общините Петрич, Силистра, Сопот, Раднево, Белене и Бяла, Русенско. Местните власти ще имат възможност да кандидатстват отново за финансирането по новата програма “Околна среда”, която ще действа до 2020 г. Кога на практика ще започне отпускането на пари по нея, все още не е ясно, тъй като програмата не е одобрена от ЕК.
      Ресурсът, който ще се освободи от провалените засега проекти, вероятно ще бъде насочен към по-малки общини с население между 2000 и 10 000 души, които са подали документи за отпускане на пари за канализация и пречиствателни станции. Такива се набираха в края на 2012 г., а отделеният ресурс беше 300 млн. лв. Повече от 2 години по-късно обаче няма нито един сключен договор по тази процедура. “Ще поканим общините, които са с най-добри проекти, да подпишат договори. Това са по-малки проекти, които могат да станат по-бързо и така няма да има риск от загуба на средства”, обясни Александров. Все още няма информация кои местни власти ще получат средства.
       Това е вторият пакет договори по програмата “Околна среда”, за които е ясно, че ще бъдат прекратени и отложени за новата програма заради драстично забавяне. Още миналата година екоминистърът Искра Михайлова обяви, че това ще се случи с проектите на 26 общини за около 900 млн. лв. Те са за пречиствателни станции и канализация. Подписани са през 2011 г., но до момента са усвоени едва 0,99% от парите. По тях общините са успели да изберат фирми само за по-евтините дейности като проектиране, одит и комуникация, но не и за същинската част - строителството. И тъй като няма как парите да бъдат използвани до края на 2015 г., на този етап местните власти ще получат пари само за подготовката на проектите. Строителството ще бъде финансирано от новата програма “Околна среда”. За освободените около 900 млн. лв. по старата програма няма да се търсят нови проекти, тъй като има наддоговаряне на средства по програмата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар