вторник, 21 януари 2014 г.

Ситовци участваха в откриването на културен център в Истанбул




По покана на кмета на Община Картал – Истанбул и Сдружението на балканските изселници от същата община екип от Община Ситово беше на посещение в дните от 17 до 19 януари 2014 година. Поводът беше свързан с откриването на културен център на балканските изселници. Община Ситово и Община Картал си сътрудничат от много години, но официално решението за побратимяването на двете общини бе взето през 2013 година. От страна на Община Ситово в делегацията участваха кметът инж.Николай Неделчев, Моазес Мехмед – председател на Общински съвет – Ситово, Елисавета Кърова – зам. кмет на общината и Турхан Мехмед – кмет на с. Искра.
В рамките на посещението имаше среща с г-н Алтънок Йоз, кмет на Община Картал, както и с неговия управленски екип, с участието на Управителния съвет на Сдружението на балканските изселници. Всички те участваха и в официалната церемония по откриването на културния център. В този център ще се провеждат обучения по български език, курсове по компютърна грамотност и по предприемачество за  желаещи да се усъвършенстват. Ще има културни изяви и други занимания за изселници от балканските страни. Идеята е да се съхрани културното богатство на балканските народи, чиито наследници и представители живеят в тази част на мегаполиса Истанбул.
В ритуалите са се включили и много гости от страната домакин и чужбина – българският консул Александър Велев, народни представители, кметове на общини и др. В края на посещението екипът на Общината получи уверението за бъдещи съвместни дейности както между двете общини, така и между неправителствени организации, представени на техните територии.



Няма коментари:

Публикуване на коментар