неделя, 10 ноември 2013 г.

Назаем от paralel44: Официално: Учредиха Инициативен комитет за възстановяване на театъра в Силистра



Снимки - Алексей Минев
Снимки – Алексей Минев
      Инициативен комитет за възстановяването на Драматично-кукления театър бе учреден официално в Силистра. Сред организаторите и учредителите са интелектуалци, артисти, представители на местната и държавната власт, бизнесмени, граждани. Самото учредяване се състоя във фоайето на бившата културна институция, като специален гост бе бившият дългогодишен директор на на някогашния театър Емил Кьостебеков, с който се свързват част от много успешните години на силистренската сцена.

Дългогодишният директор на театъра Емил Кьостебеков /в средата/, подкрепян от актьорите Михаил Незалзов и Рада Баровска
Дългогодишният директор на театъра Емил Кьостебеков /в средата/, подкрепян от актьорите Михаил Незалзов и Рада Баровска



         Според депутата от БСП Антон Кутев, който застана начело на Инициативния комитет, възстановяването на театъра е възможно, но няма да стане бързо. „То ще е трудно. Нямаме готови решения в момента, надявам се да бъде бързо, но това никак не е сигурно. Чака ни битка и тя може да се окаже продължителна и тежка. Ако обаче всичко мине по план, както сме предвиди, до два месеца драматичният театър в Силистра може бъде възстановен. Но пътят към това няма да е лесен“, каза Антон Кутев. Той припомни, че възстановяването на Драматично-кукления театър „Сава Доброплодни“ е кауза за много силистренци.

         Кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов, който също бе поканен да се включи в Инициативния комитет, подкрепи идеята. „Оптимист е дори малко скромно казано. Аз знам, че това ще се случи и ще помагам с удоволствие на Инициативния комитет. Имаме ангажимент и сме го реализирали, сградата на театъра да е включена в интегрирания фонд, предвидено е изграждането на работен проект по „Техническа помощ“ и реализиране на ремонтни дейности в рамките на 2, 107 млн. в следващия програмен период. Това са неща, които вече са разписани. Но самата сграда ще бъде ремонитрана изцяло – това го обещавам“, каза д-р Юлиян Найденов.
      Веднага след официалната част, по време на която твърде емоционални изказвания направиха също актьорите Михайил Незалзов, Рада Баровска, Дора Бозева и самият Емил Кьостебеков, организаторите откриха малка фотоизложба със снимки от спектакли на някогашния драматичен театър в годините назад, останали завинаги в историята на театралното изкуство в Силистра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар