събота, 9 ноември 2013 г.

Кулинарният фестивал "Гозбите на Добруджа" с прощъпулник в Крайдунавска Добруджа

          В силистренското село Сребърна бе проведен първият кулинарен фестивал "Гозбите на Добруджа", който е под патронажа на кмета на Силистра д-р Юлиян Найденов, и със специалното участие на кмета на селото Георги Иванов. Инициатор и домакин е Народно читалище "Възраждане 1940". В проявата участваха над 90 суши от 6 населени места - Силистра, Сребърна, Ситово, Нова Попина, Ветрен и Искра - общо с 250 ястия в 4 категории.
         Жури с шеф Стоянка Желязкова от ПГСУАУ "Атанас Буров" и с участието на д-р Йордан Касабов, оцени участниците, за които бе предвиден над 600 лева награден фонд, вкл. от община Силистра, и от спонсори: "БГ Агро Земеделска компания" ЕООД, "Дестан" ЕООД, "Евроземеделие 1" ЕООД, ЗПК "Сребърна", "Никола Слатински" ЕООД, "Първи май" АД, фирма "Андулка", ЕТ "Хари 3" и др. Отделно - "Ротари клуб - Силистра" с грамоти и три награди: за организаторите, за "Етновизия" на читалищата в Искра и в Нова Попина. Фурна "България" раздаде хляб от производството си. Курбанът бе дело на Иванка Славова от Ветрен по сребърско-ветренска рецепта, осъществена от съвместен екип.
            Виждан Салим от село Искра спечели две от четирите награди: в категориите "Чорби" и "Тестени изделия", като искренката е участвала с 12 ястия. Първа награда има Атанаска Димитрова в категорията "Основни ястия" с приготвената от нея "Риба в керемида". Фамилия "Симови"  спечели награда за колективно участие. Гости от Кълъраш и от Слобозия участваха като наблюдатели в празника.
                 Послание от кмета на общината представи Йорданка Владимирова, директор на дирекция в администрацията. Поздрави пратиха народният представител Антон Кутев и областният управител Насуф Насуф.









1 коментар: