сряда, 6 ноември 2013 г.

Министър Клисарова: Младите хора казаха, че си искат общежитията, за да ги управляват заедно с ръководствата на университетите. Защо да не изпълним това желание?

Пресслужба на МС 

В университета трябва да има образование, а не политика. Образованието е приоритет на цялото общество, което означава, че то е надпартийно, заяви министърът на образованието и науката Анелия Клисарова в предаването „Лице в лице“ по bTV. „Готова съм да чуя всички студенти. Необходимо е да има модерен и интелигентен начин на диалог. Без него няма как да се случат нещата в едно демократично общество“, добави проф. Клисарова. Според нея е важно да се чуят различните мнения, включително какво предлагат самите студенти по отношение на реформирането на висшето образование.
Министърът определи като много добра състоялата се среща със студенти, на която беше обсъдена стратегията за висше образование. „Стратегията е изключително важна. Каквото приемем до май 2014г., това ще важи до 2020г. и ще залегне в оперативната програма „Образование и наука за интелигентен растеж“, обясни проф. Клисарова. Тя изтъкна, че има редица теми, по които трябва да се чуе мнението на студентите – каква реформа е необходима, как да се финансират университетите, а също така и по въпросите за стипендиите и общежитията. Министърът даде пример с въпроса, който е бил обсъждан на срещата – дали да се върнат общежитията на университетите или да останат към държавата. „Младите хора казаха, че си искат общежитията, за да ги управляват заедно с ръководствата на университетите. Защо да не изпълним това желание?“, отбеляза министърът. Тя каза още, че по време на разговора студентите са се обединили около необходимостта от нови учебни планове и програми, за да бъдат по- модерни. Проф. Клисарова отбеляза и колко е важна връзката между изхода от университетите и реализацията на пазара на труда по професионално направление. „Протестите ни мотивират да работим. Ние сме поели ангажименти, които могат да се свършат с труд и с желание“, каза още министърът на образованието и науката.
Министър Клисарова изтъкна, че голям проблем е отпадането на учениците. Тя отбеляза, че от общо 4 000 деца, които миналата година са отпаднали от училище и не са завършили средно образование, само около 600 отпадат по слаб успех. При останалите причините са социални и семейни. Проф. Клисарова каза още, че е важно да се въведе дуалната система. В Германия, Австрия и Швейцария, където тя се прилага, има най-малко отпаднали ученици и най- малко младежка безработица. „Помислили сме и за учителите“, добави министърът и изтъкна повишаването на единния разходен стандарт на педагозите. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар