сряда, 20 ноември 2013 г.

Читалището в Тутракан отбеляза славна годишнина с концерт, театрали и спортисти от Силистра бележат успехи у нас и в чужбина

20/11/2013

         С театрално представление – вчера, а днес – с юбилеен концерт, Народно читалище „Никола Йонков Вапцаров“ – град Тутракан, отбеляза своята славна годишнина – 140 години от основаването си. Под ръководството на Денка Байчева бе подготвена постановката „Женско царство“ на самодейците театрали. В концерта по предварителна информация от секретаря на читалището Светлана Петкова участват съставът „Дунавска младост“, който е представителен за чужбина. 
          И още: групите „Северина“ и „Детелини“, както Детският оркестър със солистите към него. Своя прощъпулник имат два мажоретни състава. Група „Акустика“ също се включва с изява. Областният управител на Силистра отправи поздрав към читалищните дейци, самодейците и гражданите на Тутракан, в който се казва: „В трудните години на Възраждането будните тутраканци създават свой център за просвета и духовност – народното читалище“. Миналата седмица и читалището в село Средище отбеляза своя годишнина – 70 години от създаването си. Предстоят и други годишнини и юбилеи на духовните средища в Силистренския край.
        Утре областният управител на Силистра г-н Насуф Насуф, заедно с представители на своя екип, както и експерти в Областна администрация, ще има тържествена среща с колектива на Държавен куклен театър начело с директора му Златина Станева, във връзка с големия успех на международния фестивал „Гъливер“ в Галац – Румъния, където спектакълът „Хлапачката“ заслужи 4 награди, включително за цялостно представяне. За всички участници в реализацията му има поздравителни адреси от областния управител. 
         В срещата внимание ще заслужат и борци от Общинско спортно училище „Дръстър“ с директор Петър Цветков. Възпитаниците на треньорите Мирослав Върбанов, Любомир Николов и Петър Стайков напоследък завоюваха няколко медала от международни и национални турнири, към които областната администрация бе съпричастна. Те също ще получат поздравителни адреси. Срещата ще бъде повод да се говори за успехите, но и за проблемите на спорта и на културата в Силистра, както и за необходимостта от помощ от страна на държавната власт.
          Назаем от Kalina Grancharova:  Една премиера по случай 140-я юбилей на НЧ "Вапцаров" в Тутракан представи Театрален състав "Борис Илиев" - "Женско царство" по българска народна приказка. Комични ситуации, смях, аплодисменти...
Назаем и от Tamara SpasovaВодосвет, поздравления, концерт на танцьори, певци и музиканти в народно читалище "Н. Й. Вапцаров-1873" - Тутракан в чест на неговата 140-годишнина.
Тази вечер. Свидетелство от празничния концерт



Миг от финала на "Женско царство". Вторник вечер в Тутракан

Няма коментари:

Публикуване на коментар