четвъртък, 11 юли 2013 г.

Приказка с щастлив край...по зафировски



         Самодейните състави при НЧ „Христо Ботев – 1901”  от с. Зафирово - формация „Младостта е в сърцата ни” (ръководител Николай Николов) и танцова формация „Пъстра китка” (хореограф Снежана Николова и корепетитор Николай Николов) участваха в IV-я Национален фолклорен фестивал „Кехлибарен грозд”, който се проведе на 29 и 30 юни на откритата сцена в Градската градина на град Харманли. По заявка - участници с над 1 000 души.
        Представянето им оцени жури в състав: председател  акад. Петър Льондев – фолклорист; почетен председател: Розалина Гогова – етнограф и членове: доцц д-р Валентина Ганева-Райчева – фолклорист от Института по етнология и фолклористика към етнографски музей на БАН и Иван Иванов – хореограф на Представителен ансамбъл за песни и танци „Китна Тракия”.  В раздел „Обработен фолклор” журито присъжда Първа и единствена награда  ("Златен медал")  на формация „Младостта е в сърцата ни” при НЧ „Христо Ботев – 1901” с. Зафирово. 
    Зафировци съчетали успешното си представяне във фестивала с посещения на красиви кътчета на България, известните „Изворът на Белоногата”  и „Гърбавият мост” в гр. Харманли, символа на Хасково - статуята н„Дева Мария с малкия Исус”, издигнат на хълма „Ямача” и записан в Книгата на рекордите на Гинес; в Жеравна - родната къща на "певеца на Добруджа" Йордан Йовков и къщата музей на Руси Чорбаджи; в Котел - Галатонското училище, превърнато в музей със старинни и ръчно изработени килими и картини. Искрени благодарности на ръководителите Николай и Снежана Николови за техния професионализъм и всеотдайност, както и към спонсорите ЗК „Ген. Атила Зафиров” с председател Петко Петков и ЕТ „Агроекспрес” с управител Стоян Коцев", заявиха Марияна Лазарова и Величка Пейчева, съответно секретар и библиотекар в читалището на едно от най-големите села в община Главиница.



Няма коментари:

Публикуване на коментар