неделя, 2 юни 2013 г.

Походът по стъпките на четата на Таньо войвода започна в Тутракан и завърши на Керчан баир

      
          
Д-р Ан. Кънев открива 
похода в Тутракан
В рамките на т.нар. Ботеви дни от 30 май до 2 юни т.г. се проведе една традиционна родолюбива проява, може би единствена по рода си в Добруджа и Лудогорието, която вече 9 години е "национален поход" под патронажа на образователното министрество. Става дума за похода "По стъпките на четата на Таньо войвода". Началото му бе в Тутракан с откриването на похода от д-р Анатолий Кънев, секретар на КПД "Родно Лудогорие", негов организатор от 28 години насам. А прощъпулникът е на учители и техни сподвижници от Силистра през 1979 г. За него свидетелства едно специално знаме, съхранявано в ПМГ "Св. Климент Охридски" от Силистра, което също участва в похода.
Четата на Таньо войвода 
вече слязла от каика
на брега край Пожарево
Преглед на маршовата 
песен край 
Антимовото ханче
        След откриването бе първият тур шествие за серия от поклонения пред 6 паметника в крайдунавския град (б.а.-от общо 13 в града), свързани с четата на сливналията Таньо войвода, тръгнал да прави "свободна зона в Балкана", заедно с четата на Христо Ботев веднага след разгрома на Априлското въстания. И така: четническият отряд току е слязъл от каика на брега на река Дунав край тутраканското село Пожарево във възстановка на събитията през м. май 1876 г. Над 20 колоездачи изминават повече от 500 км в съпътстваща колообиколка от Тутракан до Керчан баир край село Априлово, Поповско. 
На сцената в Побит камък
      Пътьом в м. "Дълбока" при Антимовото ханче край главния път Силистра - Русе е първият от няколкото прегледа на строевата и маршовата песен с участието на над 20 "блока" от Тутракан, Силистра, Разград, Попово и Търговище. Останалите са в Исперих, Разград и Попово, където е най-внушителна проявата. В град Исперих - тържество на територията на комплекса "1 300 години българска държава" и концерт на Кавалджията на планетата, "момчето на Лудогорието и Добруджа" - Теодосий Спасов и на неговата група. 
             В село Побит камък самодейци пресъздават на сцена случая със залавянето на водача на четата - Стефан Заралията. Не минава и без наздравици, осигурени от село Садина някъде в корията преди селото, заедно с вкусно чеверме. Поредна спирка, вече в град Попово - домакин на похода, заедно с град Тутракан. 
       
Възстановката на сражението
          И идва мигът за възстановката на второто сражение на четата край село Светлен. Сражение без дубли и ето първият убит - Гено Гроша, когото повече от 20 години играе пожарникарят и писател Иван Колев от Силистра, председател на местния клуб на КПД "Родно Лудогорие". Битката продължава и в третото сражение, възпроизвеждано за пръв път на лобното място на войводата Таньо Стоянов някъде между селата Априлово и Светлен. Водачът на башибузука от черкези е комендантът на похода Васил Кънев. Ролите на четници неизменно в похода играе отрядът от Тутракан, подготвен от рейнджъра Лъчезар от 68 парашутна бригада в Пловдив от БА, някогашен войвода на тутраканските четници.
      
Походът завърши
Керчан Баир, 
паметникът на Таньо войвода
         Ето ни на Керчан баир пред паметника на Таньо войвода. 2 юни. Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България. Точно 12 часа. Сирена. Минута мълчание. Шапки долу! На колене пред саможертвата и подвига.  Походът завърши. Изминати са 220 км. Над 700 участници участват в проявата. Преминати са 28 населени места, където местното население става съпричастно към проявата. Почит при над 30 паметника. Безброй впечатления и патриотични внушения по адрес на млади българи, турци и роми от села и градове от Добруджа и Лудогорието, тръгнали по стъпките на четата на Таньо войвода.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар