понеделник, 3 юни 2013 г.

Резюме от отчета на Комисията по журналистическа етика за 2012 г.

02.06.2013 /10:04 | Източник: СБЖ
Комисията по журналистическа етика в състав - председател Петя Миронова и членове Мария Нецова, Наташа Тодинова, Иван Тодоров и Петър Пъдев, и през изминалата календарна година продължи работата си, съобразявайки се с Етичния кодекс на българските медии, приет през 2004 г. и от Съюза на българските журналисти, както и от Устава на нашата организация. 

През 2012 г. в Комисията постъпиха 25 жалби и възражения от колеги, граждани и институции, засегнати от публикации в различни медии. Конфликтната ситуация е възникнала по няколко причини: авторът или медията не са потърсили или са редактирали мнението на засегнатата страна; не са публикували правото й на отговор; накърнени са авторитетът, професионалната чест и достойнството на колега от колега; претенции, най-често с корпоративен привкус, към коментарна, авторска позиция и др. На всяка жалба Етичната комисия е отделила време и внимание, като в повечето случаи тя е провела разговори и с двете страни – както с жалбоподателите, така и с техните опоненти, с които е разговаряла по телефона или е канела за изслушване на свои заседания. По всички казуси, свързани единствено и само с етиката на нашата професия, комисията е приела решения и становища, своевременно доведени до знанието на авторите на жалбата. Комисията по етика посвети няколко свои заседания на провалените търговски отношения между СБЖ като наемодател на почивните станции във Варна и Банкя и Петьо Блъсков и съдружници като наематели, вследствие на което наемателите са оставили неплатени дългове в размер над 500 000 лева, както и на постъпили до нея писмени и вербални искания на съюзни членове за изключването на колегата Блъсков от СБЖ. На 5 юли 2012 г. по повод предстоящото Общо събрание на СБЖ Комисията по етика излезе със становище, в което препоръча на Върховния орган на нашата организация да разгледа тези въпроси и там да бъде намерено тяхното справедливо решение. Според нас ощетяването на СБЖ с астрономичната сума от 500 000 лв. се отразява болезнено върху творческата, професионалната и социална дейност на организацията ни. Тъй като г-н Блъсков отрича да дължи тази сума, предлагаме колегата да изложи аргументите си пред Общото събрание.
Комисията по етика е убедена, че вменената й роля е да установява дали има нарушения на Етичния кодекс , че нейните решения имат препоръчителен, а не наказателен характер и тя не може да се превръща в трибунал. Това предполагат и постулатите на Етичния кодекс на българските медии, изработен по европейски стандарти, според които прерогативите на етичните комисии са в сферата на деонтологията по 3-степенната скала - „препоръка”, „предупреждение”, „порицание”. Ето защо считаме, че едно толкова сериозно и драматично решение като изключване от СБЖ трябва да се реши не в малцинствения състав на Комисията по етика, а от Общото събрание на СБЖ, чиито делегати изразяват мнението и позицията на членовете на своите дружества.
1 юни 2013 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар