вторник, 12 март 2013 г.

Тураканци пускат по река Дунав атрактивен сал от Сърбия до Молдова



В навечерието на поредния Международен ден на река Дунав (29 юни), на 20 юни 2013 г. голям сал ще започне пътешествието си по река Дунав, научаваме от http://timeheroes.org в интернет. Инициативата е на Сдружението за развитие на туризма в Тутракан и региона. Идеята е салът да е посланик за Европейската стратегия за Дунавския регион, приета преди близо две години от Европейския съвет и обхващаща дунавския басейн с общо 14 държави. Стратегията се крепи на 4 принципа: опазване на околната среда в Дунавския регион; повишаване на благосъстоянието в регионите; развитие и укрепване на Дунавския регион и връзката му с другите региони в Европа.
Салът ще бъде реклама за всички туристически атракции по неговия маршрут и ще привлича туристи от целия Европейски съюз. Той ще бъде сглобен край Нови Сад в Апатин (Сърбия). От там ще започне неговото голямо пътуване до Тулча (Румъния), като по пътя си ще има 35 спирки. Салът ще пътува край 6 страни: Сърбия, Хърватия, България, Румъния, Украйна и Молдова. На всяка спирка ще се състоят концерти, изложби, светлинни шоута, фойерверки и други. „Дунавския сал 2013” прави реклама на включените региони около Дунава за екотуризъм; показва на инвеститори възможности за инвестиции; събира заедно хората по границата на включените региони; показва значението за регионите на европейската стратегия за Дунав.
Търсят се 4 групи доброволци за различните дейности: помощници по предварителните дейности - организация, комуникация, маркетинг, поддържане на сайт и профили в социални мрежи - могат да се включат хора от цялата страна; дейностите започват през април; помощници на самия сал, които ще пътуват с него - те ще помагат при спирките на сала, ще работят с публиката; за тях са осигурени храна, дневни, пътни, нощувки; периодът е 18 юни до 18 август; доброволци от българските градове, където салът ще спира - Видин, Лом, Козлодуй, Оряхово, Никопол, Свищов, Русе, Тутракан и Силистра - те ще помагат с организационни дейности на място, контакти с местните партньори, популяризиране на инициативата; артисти, които желаят да представят творчеството си в рамките на инициативата - могат да направят концерти, изложби, уъркшопи и т.н. както в България, така и в чужбина. Задължително е знанието на английски език, а познанията по немски, сръбски или румънски езици са желателни, добре е доброволците да притежават шофьорска книжка. Други въпроси се задават на office@danube-raft.eu.

Няма коментари:

Публикуване на коментар