петък, 1 март 2013 г.

Най-дългата мартеница в Силистра е...38 усмивки или 1 500 м






        В детска градина „Нарцис” в Силистра навръх Баба Марта бе измерена най-дългата мартеница, точно 38 усмивки, всяко от които дълга по 40 м или общо над 1 500 м. Директорката на градината Пепа Добрева организирала проявата, за да зарадва децата, а и да включи в нея както родителите, така и близките на възпитаниците си. 
       „Едно дете носи шнур от бял и червен конец, дълъг 20 см, друго обаче ни предоставя цели 150 м”, заяви Добрева пред медиите. Имало случаи, когато в домашната работа  се включвали и жители на половин жилищен блок. За да измерят мартеницата в процедурата се включиха над 100 деца, които размотаваха кълбетата на площадка с дължина 40 м. Всяка дължина бе равна на „една усмивка”, превърната в мерна единица. 
       Накрая се оказа, че група „Ежко Бежко” е победител с 12 усмивки, т.е. с 480 м. Дечицата от яслената група се пребориха цифром и словом за една усмивка, значи за 40 м. Накрая всяка от групите обви със своята мартеница едно от дърветата в двора на градината, за да си напомнят за празника през целия месец.  От името на кмета на Силистра мартенички за децата донесе Мариана Николова, директор на дирекция в общинската администрация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар