понеделник, 10 декември 2012 г.

Депутатът Кутев начело на предизборния щаб на БСП за област Силистра



В област Силистра започна формирането на предизборните щабове на партиите във връзка с предстоящия през януари национален референдум. Той ще бъде организиран от Районна избирателна комисия. В Силистра от БСП вече е структуриран Предизборен щаб за 20-и многомандатен избирателен район. В него са включени 29 души, предимно членове на БСП, както представители на граждански организации. Председател е народният представител Антон Кутев от КБ. Като членове влизат председателите на общинските съвети на БСП в областта, председателите на обединенията на жените, младежите и ветераните, кметове на населени места и експерти в различни области. Щабът е набелязал конкретни дейности по повод предстоящия национален референдум на 27 януари, за да продължи разяснителната кампания по населени места. Срещи с населението ще се провеждат до 25 януари.
„Защо трябва да се гласува положително на предстоящия референдум?” е основният въпрос, по който ще върви агитацията на представителите на левицата. В работата на предизборния щаб на КБ в област Силистра за пореден път ще се включи Явор Куюмджиев, който бе един от младите заместник-министри в кабинета на Сергей Станишев. Хоризонталните структури в БСП – Младежкото обединение, Обединенията на жените социалисти и на ветераните, също ще реализират планове за конкретни инициативи по време на дните до референдума.
Наскоро в Силистра по време на т.нар. „червен десант” депутатът от КБ Петър Димитров се произнесе по темата за референдума за АЕЦ „Белене” с мнението: „70 души откраднаха референдума, подкрепен от 700 000, но трябва да бъде подкрепен с „Да!”, защото ядрената енергетика няма алтернатива в България”. По негови сметки в момента у нас се произвеждат 9 000 мегавата при 12 000 през 1989 г. 70% от тях са в 5 базови централи, повечето от които са на изчерпвани. АЕЦ „Козлодуй” може да бъде експлоатирана до 2031 г. и ако няма продължение тя ще спре да действа. Така след 20 години в България ще се произвежда не повече от 3 000 мегавата ток при необходими поне 7 500 мегавата. При това в условията на още по-висока цена на петрола в световен мащаб. 
      По време на същия десант Явор Куюмджиев, който е председател на постоянна комисия в НС на БСП, заяви, че са платени 900 млн. за АЕЦ „Белене” и има 9 нови договорки по споразумението от 2006 г., преподписано през 2008 г. Под 4 млрда евро е споделената тогава цена на новата централа. Според социалистите АЕЦ „Белене” е нещо, което трябва да случи в България. 
Отново в Силистра Петър Димитров засегна и темата за нови ВЕЦ-ове. Той припомни идеята за водно-електрическа централа при Силистра – Кълъраш, възникнала в средата на 50-те години на миналия век. От нея взаимна изгода имали както българи, така и румънци, но засега нямало отзивчивост у румънската страна. Изградената „стена” можела да играе и ролята на мост, което ще усили трафика на хора в тази част на река Дунав и ще създаде нови работни места.

Няма коментари:

Публикуване на коментар