четвъртък, 1 ноември 2012 г.

В ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ ЛАЙЪНС КЛУБ - СИЛИСТРА СТАРТИРА ИНИЦИАТИВАТА „ПРОЧЕТИ И ПРЕДАЙ НАТАТЪК”



Лайънс клубовете по целия свят осъществяват различни проекти за четене и образование, за утвърждаване на грамотността. Това е глобална Лайънс кампания по Програма „Акция четене”READING ACTION PROGRAM /RAP/. Международната фондация на Лайънс клубовете е класирана от Файненшъл Таймс за най-ефективна в света международна организация в областта на реализацията на глобални програми в полза на нуждаещите се. „Колкото повече четеш, толкова повече неща ще научиш. Колкото повече научаваш, толкова повече места ще посетиш”, пише д-р Сиуз – автор на детски книги. Образованието и грамотността са ключът за справяне с бедността, болестите и други социални проблеми. Близо един милиард хора по целия свят са неграмотни. Партньор на Лайънс клуб – Силистра по инициативата „Прочети и предай нататък” е Регионална библиотека „Партений Павлович”, чиито специалисти професионално подпомагат дейността.
В Деня на народните будители – първи ноември,  в Регионална библиотека  „Партений Павлович”, членове и приятели на Лайънс клуб – Силистра четоха откъси от „История славянобългарска”. Участваха много ученици, творци, представители на хората с увреждания и неправителствени организации, екипът на библиотеката. Сред най-малките четци бе Мартин на 10 години, а доайен в четенето уважавания силистренски педагог и директор на гимназия Стоян Пеев. По атрактивен начин бяха отчетени два проекта на РБ „Партений Павлович” – „Четеното възможно” и „Моята модерна библиотека”.„В годината, когато отбелязваме 290 години от рождението на Паисий Хилендарски и 250 години от създаването на „История славянобългарска”, силистренските членове на Лайънс поставяме акцент върху четенето като осъзната потребност за общуване и реализация на идеи, за развитие на нацията и за просперитет”, подчерта Светлана Боева – президент на Лайънс клуб – Силистра.
Инициативата „Прочети и предай нататък” на Лайънс клуб – Силистра включва: публични четения и конкурси; разработване на планове за четене; дарителска кампания за събиране на книги за бесарабските българи чрез лайънс клубовете в Молдова и Украйна; изготвяне и представяне на екслибрис „Прочети и предай нататък – Лайънс клуб- Силистра”; поставяне началото на Моряшки  библиотеки – с книги за моряците в корабите по река Дунав и библиотека в дунавското пристанище Измаил, Украйна. Председателят на регион „Север Изток” на Дистрикт 130 – България д-р Венцислав Стоев поздрави участниците в публичното четене на „История славянобългарска” и разказа за палитрата от инициативи на Асоциацията на Лайънс клубовете в България. Той дари Библия и постави началото на дарителската инициатива „Книги за бесарабските българи”. От името на Лайънс клуб – Силистра, президентът Светлана Боева подари за фонда ценно фототипно издание на „История славянобългарска”. Книгите ще се предават в Регионална библиотека „Партений Павлович”, като всяка дарена книга ще носи специалния печат на Лайънс клуб – Силистра „Прочети и предай нататък”.
Книгата е първият спътник на човека в света на добротворството. Любовта към четенето и хубавата книга осветяват пътя на човека, помагат му по-малко да греши и да се справя с  предизвикателствата. Президентът на Лайънс Интернешънъл г-н Медън споделя: „В свят на нужда има някой, който да помогне. В свят на страдание има някой, който го е грижа. В свят на разруха има някой, който да осигури облекчение. В свят на неграмотност има някой, който да преподава. И в света на добротворството едно име се откроява сред останалите – Лайънс Клуб Интернешънъл. Това правим. Това е, което винаги сме правили. Това е нашето мото и причината да съществуваме.” „Прочети и предай нататък” – е посланието на силистренци, членове на Лайънс клуб, за повече знания, хармония и интелигентно разрешаване на проблемите. „Прочети и предай нататък” – старата като света истина, затворена в златните корици на книгата. „Прочети и предай нататък” – с любов и лъвско сърце!



Няма коментари:

Публикуване на коментар