четвъртък, 1 ноември 2012 г.

ИНИЦИАТИВА НА ЛАЙЪНС КЛУБ - СИЛИСТРА „ПРОЧЕТИ И ПРЕДАЙ НАТАТЪК”



·        Стартира в Деня на народните будители  - 1 ноември 2012 г. от 11 часа в Регионална библиотека „Партений Павлович”

              Лайънс клубовете по целия свят  осъществяват различни проекти за четене и образование, за утвърждаване на грамотността. Това е глобална Лайънс кампания по Програма „Акция четене” -  READING ACTION PROGRAM /RAP/.  Международната фондация на Лайънс клубовете е класирана от Файненшъл Таймс за най-ефективна в света международна организация в областта на реализацията на глобални програми в полза на нуждаещите се. „Колкото повече четеш, толкова повече неща ще научиш. Колкото повече научаваш, толкова повече места ще посетиш”, пише д-р Сиуз – автор на детски книги. Образованието и грамотността са ключът за справяне с бедността, болестите и други социални проблеми. Близо един милиард хора по целия свят са неграмотни.
           Партньор на Лайънс клуб – Силистра по инициативата „Прочети и предай нататък” е Регионална библиотека „Партений Павлович”, чиито специалисти професионално ще подпомогнат дейността. * В Деня на народните будители – първи ноември, от 11 часа в Регионална библиотека  „Партений Павлович”, Лайънс клуб – Силистра публично ще чете откъси от „История славянобългарска”, заедно с екипа на библиотеката и представители на хората с увреждания и неправителствени организации. В годината, когато отбелязваме 290 години от рождението на Паисий Хилендарски и 250 години от създаването на „История славянобългарска”, силистренските членове на Лайънс поставят акцент върху четенето като осъзната потребност за развитие на нацията и за просперитет.
* Инициативата „Прочети и предай нататък” на Лайънс клуб – Силистра включва:
-         публични четения и конкурси;
-         разработване на планове за четене;
-         дарителска кампания за събиране на книги за бесарабските българи чрез лайънс клубовете в Молдова и Украйна;
-         изготвяне и представяне на екслибрис „Прочети и предай нататък – Лайънс клуб- Силистра”;
-         поставяне началото на Моряшки библиотеки – с книги за моряците в корабите по река Дунав и библиотека в дунавското пристанище Измаил, Украйна;
          Книгата е първият спътник на човека в света на добротворството. Любовта към четенето и хубавата книга осветяват пътя на човека, помагат му по-малко да греши и да се справя с предизвикателствата. Президентът на Лайънс Интернешънъл г-н Медън споделя: „В свят на нужда има някой, който да помогне. В свят на страдание има някой, който го е грижа. В свят на разруха има някой, който да осигури облекчение. В свят на неграмотност има някой, който да преподава. И в света на добротворството едно име се откроява сред останалите – Лайънс Клуб Интернешънъл. Това правим. Това е, което винаги сме правили. Това е нашето мото и причината да съществуваме.” „Прочети и предай нататък” – е посланието на силистренци, членове на Лайънс клуб, за повече знания, хармония и интелигентно разрешаване на проблемите. „Прочети и предай нататък” – старата като света истина, затворена в златните корици на книгата.
„Прочети и предай нататък” – с любов и лъвско сърце!

Честит празник на народните будители! С искрени пожелания за здраве, радост и духовен напредък!

Д-р Венцислав Стоев – председател на регион Север Изток, Дистрикт 130 на Асоциацията на Лайънс клубовете

Светлана Боева – президент на Лайънс клуб - Силистра


Няма коментари:

Публикуване на коментар