вторник, 2 октомври 2012 г.

Решенията на ЦК на БКП влязоха в интернет



         В края на септември приключи дигитализирането на протоколите на ЦК на БКП, които са на разположение на гражданството в интернет, вкл. и частта им от градове като Силистра, съобщи Юлия Кюшелиева, началник на отдел „Държавен архив”-Силистра. В него са публикувани общо 2459 протоколи и решения, от които 897 секретни. До този момент това е най-големият дигитализиран фонд на Държавна Агенция "Архиви" (ДАА). През 2007 г. Държавна агенция „Архиви” стартира инициатива за създаване на „Дигитален архив” в рамките на централизирана дългосрочна политика по дигитализация. Държавна агенция „Архиви” като ръководител на архивите у нас е в процес на уреждане на въпроса с дигитализирането на документи и от т.нар. нови демократични времена.
От първия ден на октомври в „Държавен архив”-Силистра е аранжирана документална изложба за връщането на Южна Добруджа към майката родина България. Тя е подготвена преди 2 години за честването на 70-ата година от подписването на Крайовската мирна спогодба, но е обогатена с нови материали. На разположение е на силистренското гражданство до края на месец октомври. Сред тях са снимки от посрещането на българските войски след 22-годишно румънско владичество. ;
Ловчанлията Петър Иванчев като новоназначен пръв кмет на Силистра е най-високопоставеният представител на държавната администрация извън армейските военоначалници. Десетина дни е имала държавната власт в София, за да установи новата местна администрация в навечерието на 1 октомври 1940 г., когато де факто става „промяната” в градовете и селата на Южна Добруджа.


Няма коментари:

Публикуване на коментар