неделя, 21 октомври 2012 г.

НДСВ пусна подписка за детските надбавки и писмо до премиера за документите на АЕЦ-а




         В Силистра НДСВ започна подписката на хартиен носител, която вече тече в интернет (500 са на ден попълваните формуляри), с която иска промяна в подхода на правителството по отношение на детските надбавки. Настоява се да се получават от всички, независимо от доходите в семействата. На практика след 2002 г., когато МВФ наложи на България ограниченията за минимум доходи, от заслужена привилегия във формата на насърчителна мярка са лишени най-съвестните данъкоплатци у нас. В крайдунавския град за пореден път заседава НС на партията. „Жълтите” са тревожни, че управляващите от ГЕРБ посягат и на детските депозити, тъй като и върху тях ще се плащат данъци. Както и, че не се предвижда нито стотинка в бюджета за 2013 г. за младите хора и за майките. В условията на демографски срив особено след 2009 г. „В периода на управление на НДСВ от 2003 до 2009 г. в България имаше постепенно повишение на раждаемостта”, заяви лидерката на НДСВ Христина Христова.
По нейните думи, следващата 2013 г. е добре да започне с яснота на формата на отворена нова дясно-центристка коалиция. Засега има подпис между НДСВ и ЗНС за участие в нея. Синята коалиция и други партии, управлявали успешно страната, също са предвидени в проекта. „Ранните коалиции са честните коалиции, а не тези, формирани в 12 без пет”, каза още Христова. Тя представи и цифри, които компрометират настоящото управление: 450 хил. закрити работни места, 350 хил. души без работа, прогноза от 1,1 млрда лева дефицит в бюджета в края на мандата, 2 млрда лева загуби от контрабанда на цигари. При 13% повече в проекта за бюджет на МВР и още 7% в сметките на МО. Предвижда се едва 3,5% от брутния вътрешен продукт да отиде за образование, което е най-малкият размер през последните 23 години.

         Междувременно НДСВ пуска писмо до премиера Бойко Борисов, за да поиска публичност на документите за АЕЦ „Белене”, позовавайки се на Закона за достъп до обществена информация. Данните в тях са необходими на българските граждани, за да оформят информирано мнение за участие в предстоящия референдум. Тъй като за партията не били ясни мотивите за отказ от строителството на атомната централа, както и ролята й за икономическия модел на страната. Позицията на НДСВ по отношение на референдума: да се проведе непременно, при това с въпроса, както е зададен в подписката от БСП, ако не се окаже противоконституционен със санкция обаче на КС. И още: при положителен вот от страна на участниците в референдума, да се отиде към промяна на решението на Народното събрание за забрана за изграждане на АЕЦ „Белене” в България. „Темата за референдума е тежка и гореща, макар в България да има и по-важни проблеми, подходящи за референдум: за нова конституция, за второ ниво на управление и др.”, заяви Яни Янев, ексдепутат от НДСВ. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар