неделя, 7 октомври 2012 г.

"24 часа": Колчо от Силистра: На острова съм като Странджата



       Силистренецът Колчо Петров може би е единственият българин, който от десетина години живее почти сам на остров в река Дунав. Островът е т.нар. „средният” от триадата „безименни” в близост до Силистра. „Наричаме го Колчо Островитянина, при когото почти всяка събота сме на посещение, за да не бъде толкова сам, а и да ни посрещне като истински гости”, каза за „24 часа” Александър Кононов, председател на Асоциацията на рибарите от крайдунавския град  и директор на местно училище.
„При мен е като в хана на Странджата в „Немили недраги”, само дето не ми идват гладни хъшове, а преди всичко близки приятели”, допълва го самият Колчо. Посрещал е неведнъж и повече гости накуп. Вкл. и голяма група от българи и румънци, участници в трансграничен проект за побратимяване между общности, гощавайки ги с рибена чорба по своя рецепта. Точно от „неговия” остров миналата есен започна единствената досега регата с лодки „Ял-6”, в които гребаха в смесени екипи младежи от крайдунавските градове Силистра и Кълъраш.
В продължение на 15 години е устройвал завидния си бит жителят на острова, намиращ се на около 200 м от българския бряг. „Бараката е изградена като наколно жилище, но в нея има парна инсталация за през зимата и агрегат за електричество”, обяснява рибарят. Той се пенсионирал преди 3 години, но живее тук отпреди да стане „държавен стипендиат”. Връзката със света държи чрез мобилния си телефон. „Прокарал” е и телевизия чрез една от популярните мрежи за сателитни предавания. Само в годините, когато река Дунав замръзва, той се прибира при семейството си в Силистра. Съпругата му също е пенсионерка, но продължава да работи в държавна структура. Имат двама пораснали сина, от които единият живее и работи в Англия, а другият е в местна драгажна фирма. На практика летата на децата му са преминали на острова, където са откърмени и привлечени към идеята за волен живот сред природата. Далеко от хорска суета и от обществени проблеми. Иначе в миналото островитянинът е работил на много места. Бил и към морския клуб в някогашния гранд „ЛПК”, т.е. лесопромишления комбинат, създаден да преработва дърва от Сибир. Работил е и в драгажния флот за добив на пясък от река Дунав. От двадесетина години обаче е отдаден на рибарлъка и половината от тях прекарва в островни условия.
„Колчо е голяма работа и много добър стопанин, защото си има оранжерия за зеленчуци, беше завъдил зайци, а си отглежда и кокошки”, хвали приятеля си Петър Драганов, някогашен зам.-шеф на рибарите и ловците в Силистра. Други авери подсказват, че преди години отгледал и прасе, което заколил преди да се заплоди, защото се оказало, че няма условия за кочина в импровизирания стопански двор. „Не съм тук само за рибарлъка, просто ми е спокойно, защото е тихо, а и нямам какво да правя вече в града”, продължава разказа си „островният човек”. Споделя, че се възхищава на красивите дунавски залези и се радва на птици като гургулиците. Островът е целият в зеленина и на места е непроходим като малка джунгла. Зиме и лете при него се отбиват не само рибари, а и ловци, стига да успеят да достигнат до брега, съобразявайки се с нивото на реката. Те знаят, че гостуването при приятеля им е винаги приятно, тъй като барбекютото е под ръка. Лично домакинът е иззидал и пещ, за да опече в нея дори и баница по поръчение на гостите. В условията на икономическата криза все повече добруджанци остават през нощта на палатки на близките острови, включително и при Колчо, за да си спестят пътуване до морето. Големият автомобилен трафик, високите цени и шумът ги принуждавал да търсят алтернативата в река Дунав. „Пясъкът е ситен, водата е топла и плитка, рибата е налице за печене и за чорба, само бира си носиш и веселото изкарване е гарантирано”, твърдят гости на силистренеца, опитали неведнъж гостоприемството му. „Една зима Колчо ни беше притеснил много, защото беше луд сняг и лед, а той беше още на острова, тогава тръгнахме да звъним на „Гражданска защита” да го прибира, но той се усетил и навреме сам се върнал”, припомня си Петър Драганов. И през смях обяснява, че при намесата на „спасителите” щяло му струва 1 000-2 000 лева. Силният му инстинкт обаче го накарал да напусне временно своята обител и да се приюти в цивилизацията. До края на ледохода, когато животът на острова се възражда и Колчо Островитянина отново става негов пазач и повелител.

Няма коментари:

Публикуване на коментар